Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Nimeni n-are dreptate tot timpul


ruud

O interesanta viziune asupra relatiilor Occidentului (SUA si Europa) cu China intr-un interviu al fostului premier australian Kevin Rudd. De citit cu atentie si cu ceva circumspectie pentru ca interviul este realizat de Xinhua iar diplomatia ramine diplomatie.

Mai ales cind discuti despre una dintre primele 5 tari ca influenta din lume, China, daca nu chiar a doua.

Kevin Rudd este vorbitor fluent de chineza (putonghua, mandarina) si cred ca pricepe mai multe despre China decit pricep in citeva zile delegatiile din Romania care ajung prin Beijing sau Shanghai.

Daca se intimpla sa va intereseze cita importanta acorda Australia Chinei aflati de aici.

Delegatiile astea au prostul obicei de a nu realiza mare lucru. Un acord-doua de principiu, poate un contract penibil urmate de vesnicele declaratii (de ambele parti) cu “traditionala preietenie romano-chineza”.

Asta ca sa nu mai zic ca tot ce se intimpla la astfel de intilniri bilaterale (niste adevarate mici coliziuni de civilizatie) e relatat de niste jurnalisti romani. Si cu asta cred ca am zis cam totul. Fara sa generalizez, daca-mi permiteti.

Asa cum zice si titlul: nimeni n-are dreptate tot timpul. S-ar putea sa gresesc si eu insa nu prea cred. Sunt destul de sigur ca jurnalistii care insotesc delegatiile romane prin China (sau care asista la astfel de bilaterale in Romania) si care relateaza ulterior despre “traditionala prietenie romano-chineza” nici macar nu stiu ce inseamna asta. De ce e “traditionala prietenia?”

O prietenie mai mult in declaratii diplomatice in zilele noastre. Peste 99 la suta dintre chinezii sub 35-40 de ani nu stiu ca exista Romania sau unde se afla. Daca au auzit de ea e din cauza gimnasticii feminine. Deci mai usor cu prietenia.

Cei mai batrini din China, 55-60+ de ani, stiu vag de o tara “prietena”. Pentru ca da, exista o baza – care s-a pierdut – pentru povestea asta.

Ziceam insa de jurnalistii romani. Cu foarte putine exceptii nu pricep nici macar cu ce se maninca UE si nu stiu aproape nimic despre Ucraina sau Rusia, tari apropiate. Cum sa priceapa ceva din China?

Daca nu ma credeti urmariti intrebarile puse de presa romaneasca dupa vreun summit important la Bruxelles. Respira a ignoranta intrebarile puse de “acreditatii” si “trimisii speciali” la astfel de evenimente. Atit de tare incit mai nou presedintele Basescu sau premierul Ponta raspund tot mai agasati sau chiar ii iau la misto (am prins cel putin 4-5 faze de genul asta in ultimele luni) pe marii reprezentanti ai opiniei publice.

Ca tot mi-am amintit… recent, parca prin octombrie sau noiembrie, Traian Basescu l-a invitat pe Ion Cristoiu sa faca parte din grupul de jurnalisti care l-a insotit pe presedinte intr-o vizita in Turkmenistan. Adica a fost invitatul personal al presedintelui nu vreun trimis de redactie. Probabil pentru ca e “formator de opinie”, you know.. Va dati seama cam ce a putut pricepe Ion Cristoiu din Turkmenistan. Om umblat, nu-i vorba, aflu ca a fost si prin Iran si prin mai multe tari interesante.

Numai ca omul nu pricepe mult mai mult decit orice pensionar din Cismigiu, atita poate, si tocmai de aia il gusta publicul cu un nivel intelectual similar. Pricepe ce-i spune “maestrul”. Sa vedem cit de interesante vor fi reportajele despre China pe care inteleg ca le pregateste TVR1.

Revenind insa la interviul lui Rudd, acesta zice ca “lipsa de intelegere” (deci nu neintelegerile) dintre cele doua parti (China si Occidentul) ar trebui depasite prin colaborarea pe baza principiilor avute in comun si a intereselor comune. Mai multe decit percepe fiecare dintre parti. Plus sa incerce sa se inteleaga mai bine pentru ca nici una dintre parti (in ciuda propriei perceptii) nu are INTOTDEAUNA dreptate.

Un frumos exemplu in sensul asta il da Kevin Rudd asemanind aplecarea (incepind de la filozofica dar nu numai) Chinei spre armonie si echilibru. Principiu regasit si in sistemele parlamentare din tarile europene si SUA care au fost inventate tocmai pentru a armoniza si echilibra diverse curente din societati.

M-am cam lungit asa ca un rezumat al interviului gasiti AICI.

Advertisements

4 Comments on “Nimeni n-are dreptate tot timpul”

 1. b says:

  din experienta mea romania e foarte bine intiparita in mintea celor in varsta. mult mai bine decat orice stat “occidental.” din cauza scimburilor culturale-mai ales film-, a izolarii lor in revolutia cultura-dar nu cu romania si albania- si mai ales primavara ceha.

  p.s. Kevin RuDD

  • @ b
   Ai dreptate, e Rudd (scrisesem Ruud pentru cei nedumeriti dupa corectare). Multumesc, dovada ca nimeni n-are dreptate mereu. Asta am observat si eu ca cei in virsta (trecuti binisor de 50 de ani) mai stiu de Romania. Am intilnit chiar pe cineva care vorbea romana (relativ bine) cu toate ca nu mai vorbise limba de peste 40 de ani. Si nu urmase nici un curs plus ca nu fusese niciodata in Romania. Invatase singur de la inginerii romani care ii ajutasera prin anii ’60-’70 sa construiasca un combinat si se mai ocupau de intretinere.

   Insa tinerii, mai ales cei la 20 si ceva de ani sau mai mici mi s-au parut ca nici nu stiu de existenta Romaniei. Singurele repere pe linga cele din vecinatate erau “USA”, “Europa” si “Africa”.

 2. b says:

  da, tinerii stiu doar de dracula evtl.

 3. Tiberiu says:

  Offtopic (sau nu) am gasit intamplator ceva interesant: un blog cu o multime de documentare bune despre istoria recenta a Chinei (multe au mai fost pe History etc…)

  http://chinadocs.blogspot.ro/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s