Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Alegeri parlamentare 2012. Legea electorala si “cazul UDMR”


udmrDaca butonati internetul o sa observati tot felul de pareri (unele exuberante altele ingrijorate) legate de prezenta si mai ales de posibilitatea ca UDMR sa nu depaseasca pragul electoral.

Ceea ce au uitat sau nici macar n-au stiut cei care comenteaza o astfel de situatie (nu e chiar imposibila insa e putin probabila) e ca in Romania o formatiune politica POATE intra in parlament si fara sa depaseasca pragul de 5% din totalul voturilor exprimate.

Conform actualei legi electorale, exista si un “prag electoral alternativ”. Tocmai pentru surprizele pe care o sa le aduca (in cazurile limita), cred ca e ultima data cind se mai voteaza pe baza actualei legi.

Pragul electoral alternativ. Un partid care obtine 6 posturi de deputat si 3 de senator intra in Parlament chiar daca nu depaseste pragul de 5% din voturile exprimate. In actuala legislatura UDMR are 20 de deputati (cred ca face cel putin 6 la alegerile astea) si 7 senatori. Aici e putin mai problematic (trebuie sa faca minim 3) insa nu cred sa nu reuseasca avind in vedere ca – chiar daca ar lua destul de multe voturi celelalte formatiuni maghiare – vorbim de judete precum Covasna, Harghita, Mures, Satu Mare, Bihor, Cluj.

Poate va intrebati si cum se face ca in viitorul Parlament vor fi – foarte probabil – peste 500 de parlamentari. In actualul sunt vreo 470.

Si asta in conditiile in care exista un referendum valid prin care populatia s-a exprimat in sensul ca vrea un Parlament unicameral cu cel mult 300 de membri. Referendumul a fost CONSULTATIV dar cine sa mai tina cont de asta. Si in conditiile in care populatia a scazut (iar intuitiv ai crede ca trebuie sa scada si numarul de parlamentari).

Cresterea numarului de membri ai parlamentului o sa fie cauzata de doua prevederi ale legii.

1) Candidatii care iau 50%+1 din voturile exprimate devin automat parlamentari. N-are nici o importanta faptul ca din 100 de mii de posibili votanti se prezinta doar 3 si candidatul respectiv obtine 2 voturi. “A fost ales de majoritate” si e parlamentar de drept.

2) Reprezentarea in Parlament (pentru formatiunile care depasesc pragurile) trebuie sa fie proportionala cu voturile obtinute la nivel national. Adica daca un partid ia 40 la suta din voturi dar obtine 50 la suta dintre mandate cu candidati intrati de drept (ca la punctul 1) numarul parlamentarilor trebuie suplimentat astfel incit cei 50% de drept (care nu pot fi scosi din Parlament) sa reprezinte doar 40 la suta din numarul total al parlamentarilor. Voila surpriza!

Plus ca minoritatile nationale (destul de greu de inscris in cursa electorala, nu zic nu) au dreptul la un mandat de deputat daca obtin “peste 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat”. In 2008 au reusit 18 minoritati sa obtina un astfel de post.

Eu cred ca dupa ce electoratul se va trezi din hipnoza alegerilor si va vedea cum arata rezultatele va fi o presiune publica suficient de mare incit legea sa fie modificata. Nu stiu daca in bine sau in rau dar eu sunt destul de sigur ca va fi modificata.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s