Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Pasaport de Cuba


cubaCuba se schimba. Nu chiar atit de rapid si de profund cum isi inchipuie unii insa pentru standardele cubaneze sunt schimbari importante. Incepind de astazi cubanezii au dreptul de a calatorii in strainatate odata cu intrarea in vigoare a unei modificari a legii imigratiei. Dreptul e insa cam teoretic.

Pentru cei care inca nu au aflat, actualul presedinte al Cubei, Raul Castro, a introdus mai multe masuri de reforma dupa ce a preluat conducerea tarii (2006) de la fratele sau – bolnav – Fidel Castro. Printre altele a permis cubanezilor sa-si deschida mici afaceri (in cam 150 de domenii precum taximetrie, coafura/frizerie, restaurante mici sau pensiuni-hoteluri), le-a permis sa-si cumpere case (pina de curind doar proprietate a statului) si chiar sa vinda/cumpere masini la mina a doua. Chestie interzisa pina de curind.

Conform AFP, reforma legislatiei permite oricarui cubanez de peste 18 ani sa calatoreasca in strainatate daca detine un pasaport valabil.

“Incepind cu 14 ianuarie, toate persoanele de peste 18 ani vor putea calatori in afara tarii”, a declarat la televiziunea cubaneza unul din responsabilii serviciilor de imigratie. Minorii pot de asemenea iesi din tara, insa cu conditia sa dispuna de autorizatii la notar din partea parintilor sau a tutorilor.

Începind din anii ’60, cubanezii care doreau sa iasa din tara trebuiau sa ceara un fel de permis (cam ca si un cazier de securitate in sensul ca sunt persoane de incredere care se vor intoarce. Pe baza permisului li se putea – sau nu – elibera pasaportul) si sa prezinte o invitatie din strainatate unde nu puteau insa ramine mai mult de 11 luni. Daca depaseau aceasta perioada, erau declarati “tradatori” si bunurile lor (ar fi exagerat sa folosesc cuvintul “averea”) erau confiscate.

Diavolul se ascunde insa in amanunte. Din punct de vedere practic nu orice persoana din Cuba poate calatori in strainatate de astazi. Modificarea consta in faptul ca nu mai e nevoie de invitatie din strainatate (sau un motiv oficial precum o participare la un congres sau o competitie) pentru a depune o cerere de eliberare a pasaportului.

Pe de alta parte nimic nu garanteaza ca autoritatile elibereaza pasaportul. E specificat clar in lege ca Guvernul poate refuza eliberarea pasaportului fara a-si motiva decizia. E o pirghie prin care vor fi impiedicati sa calatoreasca dizidentii sau profesiile care ar putea fi tentate sa nu se mai intoarca alegind o viata mai buna “afara”. Mai ales medicii, destul de buni, si in numar foarte mare in Cuba. De fapt sistemul de sanatate si de invatamint sunt mindria “socialismului de Havana”.

La asta se mai adauga faptul ca pentru a iesi din tara au nevoie de valuta (greu de obtinut si doar de pe piata neagra) si cele mai multe tari le cer cubanezilor vize pentru a le permite intrarea (romanii au cam uitat cit de greu poate fi sa obtii uneori viza). Toate chestiile astea, cu viza si cu valuta, sunt valabile intr-o tara in care venitul mediu e de cam 30 de doalrai, vreo 100 de lei. Citi isi vor permite taxele de viza in cazul in care reusesc sa obtina pasaport?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s