Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Echilibru militar in Asia


Raduga Kh-22Moscova va furniza Beijingului 36 de avioane Tu-22M3, in valoare de 1,5 miliarde de dolari, a anuntat Business Insider.

Tranzactia implica transferul catre China a celor 36 de avioane in doua etape. In prima faza, Moscova va livra 12 aparate, iar restul de 24 vor fi furnizate ulterior. In armata chineza acestea vor intra sub denumirea H-10.

Tu-22M poate fi utilizat pentru atacul dinspre mare asupra unor tinte la altitudini joase, ceea ce face ca radarul sa-l detecteze greu. Conceput in perioada Razboiului Rece, avionul de vinatoare sovietic cu aripi cu o geometrie variabila si cu raza lunga de actiune, Tu-22M este unul din precursorii avioanelor cu tehnologie stealth (invizibile radar).

China intentioneaza sa modernizeze aceste avioane in special in ceea ce priveste raza de actiune.

Business Insider subliniaza ca, daca Rusia va furniza Chinei avioanele cu tot cu rachetele antinava supersonice de clasa XX-2 (AS-4 Kitchen, in clasificarea NATO), situatia va duce la o schimbare semnificativa a echilibrului strategic in regiunea Asiei de Sud-Est.

Potrivit unor surse, fortele aeriene ale Rusiei dispun de 70 de avioane Tu-22M3, iar marina rusa mai are in dotare alte 83 de aparate de acest tip.

In august 2008, in timpul conflictului din Osetia de Sud, un grup de Tu-22M3 a bombardat depozitele de munitii ale armatei georgiene, aeroporturi si defileul Kodori. Ulterior, zborul lor a fost oprit dupa ce un Tu-22M3 a fost doborit de antiaeriana georgiana.


One Comment on “Echilibru militar in Asia”

  1. […] Investeşte puternic în armată şi înarmare şi dacă nu mă credeţi, vă puteţi documenta aici , aici şi […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s