Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Reprezentarea in Parlament – posibile consecinte


egipt 1Dupa rezultatele de la alegerile parlamentare din decembrie a revenit din nou in discutia publica sistemul de vot. S-ar cam vrea modificarea pentru ca cel actual nu e in regula, zic discutacii. Repet ceea ce cred cu tarie: nu exista sistem de vot perfect. Orice sistem are si aberatii si e usor criticabil.

Celui actual (folosit la alegerile de pe 9 decembrie) i se reproseaza faptul ca a marit foarte mult numarul de parlamentari. Asta din cauza ca e un “uninominal mixt cu reprezentare proportionala”. Cei care il critica, chiar multi dintre cei care si-au cistigat de drept mandatul de parlamentar, arata cu degetul spre parlamentarii care au obtinut mandatul fara sa aiba 50 %+1 din voturile exprimate. Cica pentru ei s-ar fi infiintat noi posturi de parlamentari si ar fi bine sa stea la balcon pentru ca nu sunt destule fotolii.

Situatia e de fapt tocmai invers cu toate ca nu e tocmai intuitiv. Din cauza ca sistemul este “cu reprezentare proportionala” (si uninominal) mandatele in plus au aparut pentru ca nu poti sa-i iei mandatul unui candidat care a obtinut 50 %+1 din voturile in circumscriptie (chestie care ar fi fost necesara pentru a respecta proportionalitatea).

Bine, o sa zica cei care nu vor sa priceapa ca nu exista sistem de vot perfect, pai sa se renunte la proportionalitate. O varianta simpla ar fi adoptarea votului “uninominal pur” sau al celui “uninominal in doua tururi”. Numai ca nici astea nu sunt perfecte. De exemplu in varianta uninominalului pur la ultimele alegeri PD-L ar fi avut 2 parlamentari. Nu stiu daca va mai amintiti cit de critici si de acizi erau reprezentantii PD-L la adresa sistemului actual pentru ca “intra in Parlament candidati de pe locul 2 sau chiar 3”.

Chiar si uninominalul fara vreo componenta de proportionalitate are defecte (click link pentru amanunte).

Insa daca sunteti adeptii faptului ca intr-un sistem politic proportionalitatea nu e importanta ar fi bine sa va mai ginditi. Minoritatile semnificative – asta insemnind 10-20 % din electorat dar putind sa insemne chiar si 49 % – care nu au alte cai de a-si apara interesele proprii (de exemplu in situatia in care nu sunt reprezentate in Parlament sau sunt foarte slab reprezentate si nu pot negocia) pot sa-si caute dreptatea in strada. Cu bita si bolovanul in mina. Daca va indoiti de asta e suficient sa urmariti ceea ce se intimpla in Egipt in ultimele zile.

egipt 2Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s