Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Un test interesant (pentru NATO+SUA+Rusia+India+Japonia)


Tianhe-1

In stilul laconico-clasic al Xinhua, Ministerul Apararii de la Bejing a anuntat ca a realizat cu succes un test de racheta interceptoare sol-aer de rachete balistice. Ca sa fiu mai precis comunicatul MoD nu anunta succesul testului ci faptul ca a decurs conform planificarii. Conform Xinhua, ar fi al doile astfel de test reusit dupa inca unul de la inceputul anului 2010.

Cam atit aflam din Xinhua insa imaginatia si corelarea de informatii sunt gratuite si nu vad de ce m-as abtine de la asa o intreprindere. Mai ales ca “romanii” au treaba cu bugetul si cu PNL-ul

.

Ideea cu rachetele astea e ca trebuie sa doboare rachete balistice. In cazul in care nu stiti ce e aia o racheta balistica ar trebui sa va amintiti de fizica pe care se presupune ca ati invatat-o in scoala. Aruncarea obliga e o miscare balistica. Deci, rachetele astea balistice nu zboara ca niste avioane ci sunt propulsate pe o traiectorie foarte inalta si practic cad pe tinta. Germanii au folosit asa ceva pe la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, celebrele “V1” si “V2”.

Toata smecheria e (ca si atunci cind aruncati o piatra) ca lansarea trebuie sa fie de o precizie extraordinara ca sa loveasca tinta. Mai mult, ca sa nu poata fi doborite de aviatie sau antiaeriana (foarte greu, oricum, insa posibil) traiectoria unei astfel de rachete iese in spatiu. Asa ca e destul de limpede ca interceptarea ei nu e tocmai o joaca de copii.

Teoretic problema e simpla: detectezi lansarea, ii calculezi traiectoria si o lovesti undeva pe drum. Detectarea e foarte dificila (e nevoie de sateliti multi) fiind la mare departare. Si chiar daca o detectezi trebuie sa o lovesti suficient de repede astfel incit incarcatura (nucleara, bacteriologica, chimica sau chiar conventionala dar nu cred ca risipeste cineva astfel de rachete pentru conventional) sa nu detoneze deasupra teritoriului pe care il aperi.

Adica o lovesti ori pe traiectoria ascendenta (cam greu, pentru ca racheta ta interceptoare trebuie sa ajunga la cea lansata si ar trebui sa fie o diferenta incredibila de viteza) ori undeva pe la mijloc. Cind incepe sa cada e deja cam tarziu chiar daca o lovesti.

In cazul in care nu va mai amintiti, China a confirmat cam acum 6 ani “un test prin care a distrus un satelit, actiune care a provocat ingrijorare pe plan international“. Ingrijorarea aia de atunci (click pe link) a fost cauzata tocmai de faptul ca Beijingul a demonstrat ca poate.

“Putinta” de a distruge un obiect aflat in miscare in spatiu denota un grad bunicel de precizie insa nu suficient. Mai trebuie si scule care sa poata calcula in timp real traiectoria si locul de interceptie. Adica o capacitate de calcul pe care nici nu si-o inchipuie un om normal.

De abia de aici devine interesant. Dupa cum scriam aici (click)‘K’ consta in 864 de rackuri cuprinzind un numar total de 88.128 de procesoare interconectate, puterea sa de calcul ajungind la 10,51 petaflopi (10,51 milioane de miliarde de operatiuni pe secunda), depasind precedentul record de 8,162 petaflopi stabilit de acelasi supercomputer in luna iunie a acestui an. Supercomputerul japonez are o putere de calcul de aproape patru ori mai mare decit cea a celui mai apropiat competitor, sistemul chinez Tianhe-1A, care este construit cu chipuri Intel Xeon si Nvidia, si a ajuns la o performanta de 2,57 petaflopi“.

Topul 500 al supercomputerelor se actualizeaza la fiecare citeva luni. Tianhe-1 a coborit deja pe locul 8, iar “K” pe locul 3. O varianta mai actuala a topului (partea de sus) se gaseste aici.


2 Comments on “Un test interesant (pentru NATO+SUA+Rusia+India+Japonia)”

  1. teo says:

    Bagă “mare”, chinezii. Mai deunăzi au testat şi un avion de transport de mari dimensiuni şi nu prea îmi vine să cred că au făcut-o pentru chestii civile.

    • @teo
      nu stiu ce sa zic la avion. la chestiile civile e importanta eficienta iar la motoare (inclusiv masini si camioane) sunt inca foarte departe. daca e pentru armata eficienta e mai putin importanta fiind depasita de eficacitate si putere. faptul ca faci un prototip e semn ca ai tehnologia insa pina la aplicatii comerciale viabile e cale lunga. cel mai bine se vede asta la masinile electrice (toate)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s