Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Rid copiii de a IV-a, baaaa’…


statistica, fonduri europene, PIB, INSAm trecut de clasa a IV-a de ceva vreme dar am ris si eu de schimburile infantile de replici legate de fondurile alocate pentru Romania in propunerea de buget al UE pe perioada 2014-2020.

Mi se pare incredibil. Aceleasi date, sume, numere, etc. sunt prezentate ba ca un succes, ba ca un esec. Sa nu credeti ca e vreo premiera in Romania comportamentul “liderilor” (in ordine alfabetica): Traian Basescu si Victor Ponta.

Acelasi fenomen hilar poate fi studiat – de citeva ori in fiecare an – in momentele in care se anunta audientele posturilor de radio sau a celor de emisiune. Adica se publica niste tabele cu audienta (in mii de ascultatori) si cu cotele de piata (procente). Defalcat pe urban, national si Bucuresti (e cea mai mare piata). Datele nu sunt contestate (sunt facute de niste asociatii parca) insa sunt interpretate curios.

De exemplu la ultimul val de audiente, pe aceleasi cifre – insist, putem afla ca cel mai ascultat radio e Kiss FM.

Tot pe acelasi set de date te poti trezi ca “Europa FM ramine cel mai ascultat post de radio din Romania”.

Daca vi se pare cetoasa situatia aflati si ca liderul de audienta este Radio Romania Actualitati.

S-ar putea sa ma fi timpit eu insa chiar mi se pare ciudat. Asa ca criticile din presa la adresa politicienilor (la faza asta cu fondurile europene) ar trebui citite cu circumspectie. Bai, rid copiii de voi!

Cu ocazia asta zic sa rida si copiii mai maricei. Mi-am amintit de o campanie de promovare a rugby-ului in Brazilia (tara fotbalului) facuta in mod inteligent si distractiv tocmai exploatind citirea statisticilor. Merita sa va pierdeti 2 minute, sunt sanse mari sa zimbiti.

Solutia pentru a scapa de astfel de faze penibile ar fi sa se infiinteze o autoritate independenta care sa prezinte adevarul legat de cifre. Poate o sa fiti surprinsi dar asemenea autoritate chiar exista (se ocupa doar de datele importante in socio-economie). Numele ei este Institutul National de Statistica.

Numai ca INS e bun cind datele publicate confirma asteptarile celor de la putere. Cind nu confirma, e o institutie rea. Poate va mai amintiti ca in urma cu citeva saptamini a fost destituit din functie presedintele INS, Vergil Voineagu.

Motivul demiterii a fost faptul ca au existat diferente prea mari (“a gresit”) la datele PIB pentru 2011 anuntate de INS. Nimeni nu a mai fost curios sa inteleaga diferenta dintre un “PIB semnal” si un “PIB semidefinitiv”. Pentru ca adevarul e ca PIB-ul pe 2011 (cel final) inca nu a fost calculat. Va aparea pe la sfirsitul acestui an. De ris, n’asa?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s