Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Prezidential vs. parlamentar


Pentru ca tot e sezonul discutiilor legate de organizarea statului si de modificarea-revizuirea-schimbarea Constitutiei am remarcat tot mai multe mutrite cu ochisori umezi (o tentativa de definitie a jurnalistilor, mai ales a celor de sex feminin) care intreaba la un moment dat: “domnule X, domnule X! credeti ca Romania ar trebui sa devina o republica parlamentara si presedintele sa fie ales de Parlament?”.

Intrebarea nu e neaparat o timpenie insa mie mi se pare ca dovedeste o lipsa de intelegere a povestii.

Diferenta dintre o republica parlamentara si una prezidentiala nu consta in modul in care e ales presedintele. Diferentele sunt facute de competente legale si de modul in care e distribuita puterea in stat.

Exemple de republici prezidentiale sunt SUA, Rusia sau Franta. Si asta nu din cauza ca presedintii sunt alesi direct de electorat ci pentru ca, odata ales, presedintele isi formeaza cum vrea administratia puterea fiind in mina lui. E vorba de guvern in cazul Rusiei si al Frantei sau de “administratie” (cam tot guvern ar fi) in cazul SUA. In cazul in care presedintele este nemultumit de administratia sa poate sa o schimbe fara a da socoteala cuiva, nici macar legislativului.

In momentul de fata in Romania presedintele numeste guvernul (cu toate posibilitatile de interpretare a Constitutiei) insa odata numit nu mai are control asupra lui acesta trecind sub controlul Parlamentului. Singurele moduri prin care poate cadea un guvern in Romania este prin demisie sau prin motiune de cenzura votata in Parlament.

Exemplele de regim parlamentar sunt Germania si Marea Britanie (chiar daca e monarhie si nu republica). Acolo presedintele si regina n-au nici in clin si nici in mineca cu administrarea statului. Adica nu au putere executiva.

In sistemele parlamentare se prefera ca eventualul presedinte sa fie ales de parlament pentru ca, in spirit democratic, nu e logic ca persoana care (inevitabil) obtine cele mai multe voturi sa nu aiba nici un fel de putere. Adica la ce sa mai fie votat un presedinte care sa aiba sustinerea a milioane de oameni si care ulterior nu poate face nimic?

Insa nu modul in care e ales presedintele diferentiaza regimurile prezidentiale de cele parlamentare ci – repet – distributia puterii in stat. Dovada ca asa ceva se poate e Cehia, republica parlamentara, unde acum citeva saptamini presedintele a fost ales pentru prima data prin vot direct.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s