Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Coplata in sanatate nu e buna pentru ca


Autoritatile de la Beijing incearca sa imbunatateasca accesul la asistenta medicala a chinezilor. In sensul ca s-ar putea ca acestia sa nu mai trebuiasca sa vina cu banii la internare ca acum. Poate un om bolnav nu apuca sa faca rost de bani si sa i se permita totusi tratamentul.

spital beijing

Explicatia pozei (de pe un blog in engleza) e cam asa: “Late night, June 12 2007, over 100 parents of sick children, and some children themselves, sleep on the ground in the underground parking garage and on the disabled ramp outside the doors of Beijing Children’s Hospital. In order to save the 20 RMB nightly cost of staying at the hospital”.

Toti minstri Sanatatii din Romania care aduc in discutie “coplata” sau avanseaza pe calea asta si-o iau peste bot. Oamenii nu vor sa coplateasca. In principiu e o atitudine fireasca: cine vrea sa plateasca in plus pentru ceva?

ACTUALIZARE: Potrivit unui studiu comandat de Institutul Aspen Romania, peste jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata in sectorul sanitar. Masura, care urmeaza sa fi aplicata din martie, presupune introducerea unei sume fixe de maximum 10 lei.

Potrivit studiului, 68% dintre persoanele intervievate considera ca introducerea sistemului de coplata pentru serviciile spitalicesti nu va avea un efect semnificativ in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii serviciilor oferite.

Dupa ce se calmeaza faza asta cineva isi da seama ca medicii cam pleaca din Romania. Cica nu le convine sa lucreze pe salarii mici si isi cauta de lucru in tari mai generoase cu meseria lor.

Pentru ca, da, si sanatatea e pe bani. Cineva trebuie sa plateasca pentru salariile medicilor si pentru functionarea sistemului.

Revenind insa la chinezi, Ministerul Sanatatii de la Beijing a anuntat ca se intentioneaza ca in 20 de provincii (vedeti aici cite ceva despre sistemul administrativ din China) sa se testeze posibilitatea ca pacientii sa plateasca tratamentul la final, nu la inceput ca acum. Se plateste la intrarea in spital toata suma (estimarea) tratamentului indiferent daca bolnavul e asigurat sau nu. Cei mai multi nu sunt.

In mometul de fata bolnavii trebuie sa vina cu banii la internare. Daca sunt angajati la stat (cu asigurare prin contributie obligatorie) sau daca platesc vreo alta forma de asigurare medicala isi pot recupera ulterior o parte din cheltuieli.

Undeva intre 50 si 80 la suta in functie de tratament si de tipul asigurarii medicale. Spre exemplu militarii sau angajatii din presa au dreptul la o rambursare de 75-80 la suta din cheltuielile de spitalizare/tratament.

Restul sumei, cel putin o cincime, mie mi se pare ca seamana cu coplata. In China, tara condus de Partidul Comunist? Da, in China, tara cu crestere economica de vreo 10% pe an in ultimele trei decenii.

Pe scurt, se intentioneaza ca in cele 20 de provincii asiguratul sa nu mai vina cu bani de acasa ca sa plateasca la inceput tratamentul. Atentie, e vorba doar de asigurati. Se interneaza, se trateaza si plateste la final doar partea pe care nu o acopera statul sau asiguratorul. Cel putin o cincime. Pe romaneste chestia asta se numeste coplata.

Ulterior spitalul isi recupereaza banii de la asigurator. Eventuala generalizare a sistemului va dura insa o perioada indelungata, au atras atentia reprezentantii Ministerului Sanatatii de la Beijing.

N-avem noi nici o treaba cu sistemul de sanatate din China, o sa ziceti, in Romania nu se justifica introducerea coplatii pentru ca deja se platesc contributii la sanatate. Foarte corect, numai ca sunt cam cele mai mici contributii de sanatate din toata Europa. CASS e 10,7 la suta din salariul brut daca nu ma inseala memoria (5,5% angajat + 5,2% angajator).

Si dati-mi voie sa ghicesc ca atunci cind criticati sistemul sanitar din Romania o faceti comparindu-l cu cel din tari precum Spania, Franta (tari cu datorii mari pentru ca – de fapt – ofera servicii populatiei pe care nu si le permit) sau Germania (in care exista ceva coplata).

La asta se adauga faptul ca in Romania doar angajatii platesc CASS (si o foarte mica parte dintre pensionari si DOAR pentru partea din pensie care depaseste 740 de lei). Daca nu stiati, in Romania sunt vreo 4,5 milioane de angajati si vreo 19 milioane de locuitori. Deci vreo 14 milioane (copii, someri, studenti, pensionari, agricultori cu venituri nefiscalizate) beneficiaza de tratamente gratis.

Chiar si dintre cei 4,5 milioane de angajati peste un milion (cam 1,15 milioane) sunt diverse forme de bugetari. Adica bugetarii isi platesc partea de contributie la sanatate doar ca salariile lor sunt platite de la buget. Adica – in parte – tot din taxele si impozitele celor aproape 3,5 milioane de angajati din privat le platesc. Practic, statul taxeaza privatul, plateste salariul catre bugetar si recupereaza o parte din bani prin CASS-ul bugetarului. Complicat…

Deci, nu sunt adeptul coplatii. Sunt insa adeptul oricarei metode care poate imbunatatii finantarea sanatatii. Daca nu creste contributia CASS (oricum greul ar cadea tot pe angajati si mai ales pe cei din privat) trebuie luata in calcul chestia cu coplata. Evident, sa nu fie prohibitiva si sa-i impiedice pe bolnavi sa mai mearga la spital pentru ca nu au bani. Insa sa simta la buzunar ca contribuie. Ca sa nu mai zic ca cei care platesc si din propriul buzunar niste bani (sunt destul de sigur) n-o sa mai aiba tendinta de a da spaga pentru un “serviciu” (in acceptiunea comunista) pentru care deja au “coplatit”.

Poate se rezolva si problema salariilor medicilor?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s