Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Pe scurt despre “chestiunea cipriota”


cipru

Nu stiu citi dintre cei care mai ajung pe aici s-au gindit mai serios la Cipru. Reactia publicului din Romania este in general “vai saracii oameni, statul le fura banii”. Totul impanat cu citate din fel de fel de declaratii care sa sustina teoria ca statul ia bani de la oameni pentru a salva bancile. O poveste care merita urmarita macar pentru precedentul pe care-l va naste.

Insula are o populatie de citeva sute de mii de locuitori. Vreo 800 de mii, sper sa nu ma insel, cu tot cu partea de nord (turca). Taxe si impozite mici, clima placuta, viata buna. Ani de zile au fost atrasi bani din strainatate prin reglementarea laxa a sectorului bancar. Care a ajuns de vreo 8 ori mai mare decit PIB-ul.

Transpusa “problema” in dimensiuni ale Romaniei ar insemna un sector bancar de vreo 1.000 de miliarde de euro (PIB-ul Romaniei fiind de vreo 130 de miliarde). Evident ca o tara nu poate sustine un sector bancar de asemenea dimensiuni daca intra in faliment.

Pai sa falimenteze, zice gura lumii, ca si in Islanda si sa plateasca bancherii. Asta din cauza confuziei din mintea romanilor in privinta a doua chestii: statul si “bancherii”.

STATUL: este in mintea multor romani un fel de firma mai mare sau patronatul ei. De aici si conceptia “sa ne dea statul”. Statul e de fapt o administratie a banilor strinsi de la populatie. Ca sa dea cuiva (saracilor, bancilor, etc.) trebuie sa ia de la altii.

BANCHERII: sunt perceputi ca oamenii care au banci, actionari. De fapt, in afara de bancile de investitii, o banca e o firma aproximativ normala. Participarea actionarilor e doar la capitalul social. In rest, banca face afaceri cu banii depunatorilor. Business-ul bancar asta inseamna: managementul riscului cauzat de atragerea banilor pe termen scurt (cam 1 an, de la deponenti) si plasarea lor pe termen lung (20-30 de ani, credite). Deci cind o banca da faliment banii pierduti sunt cei ai depunatorilor. Pensii, economii, cursa impotriva inflatiei. Cam asta inseamna depuneri la banca si asta e profilul celor care pierd cind toti se bucura ca au pierdut “bancherii”.

In orele urmatoare o sa fie destui britanici, si nu numai, care au strins o viata intraga bani in contul privat de pensie dupa care s-au mutat in tari “prietenoase” precum Spania, Grecia sau Ciprul. Clima buna si taxe mici. Mutare necistigatoare insa asta e riscul cind alegi conditii “mai bune”.

Oameni care s-au trezit cu pensia redusa cu 10% peste noapte. Miscare neconstitutionala intr-o tara chiar ca Romania. Remember TVA->24% in 2010? A fost din cauza ca nu s-au putut reduce pensiile. Reduce constitutional.

In principiu exista garantii de stat la depozite bancare (pina in 100k euro in UE) insa e evident ca Ciprul singur nu poate acoperi sumele imense in cazul falimentului bancilor.

Asa ca au cerut ajutor international.
Evident ca grosul banilor vin de la Germania. Care a pus si ea niste conditii daca tot plateste 😉 . Cam ce tupeu ar trebui sa aiba Angela Merkel sa mearga in fata nemtilor (in toamna sunt alegeri parlamentare) si sa le spuna: “stiti, trebuie sa dati niste bani ca sa salvam de la faliment bancile din Cipru in care se spala bani din Rusia”?

Conditia Germaniei a fost “bine, va dam bani dar contribuiti si voi semnificativ la recapitalizarea bancilor pe care le-ati lasat sa zburde”. Poate nu e moral, habar n-am, insa banii ii platesc germanii.

Va dati seama ca cipriotilor le-a convenit in vremurile bune sa incaseze comisioane, sa aiba locuri de munca prin banci si sa culeaga impozitul pe profit. Chiar fiind mic impozitul. Doar ca bestia a scapat de sub control.

Teoretic, ar fi fost simplu ca banii (vreo 6 miliarde de euro) sa fie strinsi prin reducerea salariilor bugetarilor si cresterea unor taxe inclusiv a TVA-ului. Oricum tot populatia ar fi platit. Asa s-a intimplat in Romania. Doar ca numarul bugetarilor (destul de multi pentru o tara atit de mica, vreo 70 de mii) e infim in comparatie cu muntele de bani care trebuie strinsi. Colectarea TVA-ului ridica si ea probleme pentru ca evaziunea (sud europeni de-ai nostri, frati cu grecii) e mare in Cipru.

Insa nu era de ajuns. Plus ca (perspectiva nemteasca, adevarat, dar ei dau banii) scapau de orice efort de ajustare banii adusi de rusii, britanicii si francezii care si-au mutat cascavalul in Cipru. Rusii cu bani destul de dubiosi. Asa ca o sa se ia decizia, foarte probabil, ca banii sa fie luati direct din conturi.

O sa fie si destule victime inocente insa in felul asta vor plati si cei care isi spala bani in bancile din Cipru si cei care au strins sume evazionind statul si cei care i-au strins platind pina acum impozite si taxe reduse.

Advertisements

One Comment on “Pe scurt despre “chestiunea cipriota””

  1. teo says:

    Tin minte ca si Stolo al nostru a facut o ghidusie din aceeasi categorie cand, pe la inceputul anilor ’90 a “confiscat” valuta din conturile firmelor si le-a dat lei chiori. Dar a trecut Romania peste o iarna care altfel ar fi fost un dezastru.

    Cat despre partea cu Angela, nu stiu cat or mai fi dispusi nemtii sa tot plateasca oalele sparte de altii.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s