Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Zona euro si Cipru


cipru

Dupa umila mea parere si dupa mintea mea simpla sunt sanse mari ca Ciprul sa fie exclus destul de rapid din zona euro. Asta din cauza ca Parlamentul a refuzat efortul financiar care i s-a cerut in schimbul salvarii bancilor cu bani de la contribuabilul european. Masura ar fi fost extrem de nepopulara insa, dupa cum am zis si pe aici (click link), era de fapt o interpretare diferita a aceleasi partituri.

Adica daca nu sunt taxate conturile bancare si se iau imprumut (poate de la Rusia, poate de la altii) 5,8 miliarde de euro nu tot cetateanul de rind – contribuabilul – o sa plateasca imprumutul prin taxe si impozite? Si care e diferenta intre a pierde niste bani din cont sau a pierde banii prin reducerea salariului si/sau cresterea TVA?

Din punctul meu de vedere parlamentarii ciprioti au respins acordul de ajutor financiar avind in minte doar vag interesele deponentilor mici la banci si nemultumirea lor. Mai degraba au votat pentru protejarea cit mai buna a modelului economic al Ciprului. Fara resurse deosebite (acum a fost gasit gazul acela in Marea Mediterana insa mai trebuie extras) Ciprul a trait din turism si sistem bancar de paradis fiscal.

Daca se impozitau suficient de serios conturile bancare “paradisul fiscal” devenea istorie si ar fi avut de suferit si turismul. Oricum, cei doi piloni ai economiei Ciprului vor suferi dupa toata vinzoleala din ultimele zile.

Asa ca parlamentarii ciprioti au decis sa arunce mortul in curtea tarilor europene cu argumentul ca “trebuie sa faceti ceva ca sa ne salvati altfel o sa aveti si voi de suferit”.

Ei bine, daca le reuseste tactica asta celor din Cipru data viitoare cind Comisia Europeana va cere unei tari masuri de austeritate dureroase si nepopulare nimic nu va impiedica parlamentul tarii respective sa le respinga pentru ca “daca la Cipru s-a putut…”.

Asa ca sunt sanse mari ca de data asta ulciorul sa nu mai mearga la apa. Excluderea Ciprului din zona euro (e complicat legal dar cred ca s-ar gasi o cale daca liderii importanti iau o astfel de decizie) ar crea un precedent pe care alte tari (electorate+parlamente) nu vor putea sa-l ignore.

In plus, Ciprul e o tara mica (vor fi probleme destule insa nu chiar ca in cazul excluderii Greciei sau Spaniei) si ar fi simplu de pus in practica partea logistica. Adica bani noi tipariti si distribuiti. Si pentru ca e o insula va fi destul de simplu cu inchiderea granitelor pentru ca banii sa nu fie carati – la modul fizic – in alte tari.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s