Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Dolarii, gazul si cipriotii


putinImi mentin ideea ca sunt sanse semnificative ca Cipru sa iasa din euro. Poate nu chiar pina pe 1 aprilie insa tot se va intimpla. Momentan, Cipru a acceptat sa-si restructureze sectorul bancar supradimensionat in schimbul imprumutului de ajutor de 10 miliarde de euro.

Chiar si asa nu va fi usor sa stringa intr-un timp rezonabil cei aproape 6 miliarde de euro cu care trebuie sa contribuie la evitarea falimentului. Impresia ca s-ar putea sa-i ajute Moscova este destul de gresita. De fapt s-a si vazut asta la sfirsitul saptaminii trecute.

Cel putin in conditiile actuale Rusia nu are interese sa salveze Ciprul. Dimpotriva, intrarea insulei in faliment si eventuala iesire din zona euro i-ar servi mai bine interesele pentru ca ar deschide o bresa in UE. De mult se chinuie Rusia sa realizeze asa ceva cu ajutorul gazului insa nu prea i-a reusit. Interesul Moscovei este sa nu se taxeze conturile ceea ce pare insa ca se va intimpla.

Cei care nu stiu ar trebui sa afle ca in Rusia rege e dolarul american nu euro. Asa ca odata depasita faza pierderilor din Cipru cea mai mare parte a banilor rusilor nu vor avea treaba cu iesirea tarii din zona euro (si transformarea conturilor in euro in moneda locala) pentru ca sunt doalri.

Banii ar putea veni, eventual, din Orientul Apropiat sau din China. Beijingul cel putin are interes ca euro sa existe (ca alternativa la dolarul american) si s-ar putea sa fie interesat sa salveze Uniunea Europeana, cel mai important partener comercial si sa-si pastreze importanta. Suma e mica iar miza prea mare ca sa merite riscul. Probabil ca in schimbul probabilelor rezerve de gaze din Marea Mediterana (nedovedite inca, doar banuite dupa ce Israelul a gasit gaz) s-ar putea ajunge la o intelegere profitabila pentru ambele parti.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s