Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Politia sunetelor + atentatul de la Boston vazut din China


RFI

Numarul tot mai mic de angajati din presa si viteza cu care se lucreaza (“sa dam repede, sa fim primii!”) cauzeaza. Niste oameni care nu sunt prosti si pentru care am – de obicei – tot respectul au dat o gherla de zile mari. Au pierdut pe  undeva o groaza de morti.

Sa ne jucam de-a “descoperiti diferentele” in 59 de secunde. Acelasi post de radio, acelasi eveniment, o diferenta de 24 de ore. Unul dintre putinele posturi de radio care difuzeaza si altceva decit muzica si hahaiala m-a cam dezamagit.

Asa cum am mai zis si la o alta greseala “numai cine nu munceste nu greseste”. Doar ca de data asta nu e o greseala inerenta/scuzabila ci o totala ignorare a unor reguli jurnalistice de bun simt. Nu cod deontologic sau alte chestii de astea: BUN SIMT.

Adica primarul de acolo nu stia cite victime sunt si stiau astia de la Bucuresti…ce sa zic. Si nu numai ca stiau ca sunt 70 de morti, dar stiau din niste surse pe care nu aveau chef sa le deconspire. Sa fi fost CIA-FBI? Ca daca ziceau “70 de morti conform…” ii intelegeam. Au preluat o informatie gresita. Asa insa mi se pare nescuzabil si nu e din cauza grabei ci a lipsei de grija in verificarea unor informatiii si citarea surselor. Nu cred ca ii durea gura sa dea nici 500 de morti ca era la fel de adevarat. Cam asta e stilul de presa practicat mai nou in Romania chiar si la casele cu pretentii.

Pe de alta parte in lume continua sa existe si jurnalisti care fac chestii interesante si, mai ales, isi fac treaba corect. Spre deosebire de majoritatea “colegilor” lor din Romania.

Intr-o scurta stire Reuters, “your Weibo watcher” remarca o schimbare de mentalitate in China. Daca pe 11 septembrie 2001 multi chinezi au jubilat pentru ca “SUA si-au luat-o peste bot!!” de data asta atitudinea multor chinezi a fost diferita. Plus ca, nefiind o tragedie din China, televiziunea de stat a preluat cam tot ce se dadea pe marile retele de stiri internationale. Situatie care i-a facut pe unii chinezi sa-si puna niste intrebari legate de transparenta, comunicare oficiala, atitudine a autoritatilor din propria tara.

Advertisements

2 Comments on “Politia sunetelor + atentatul de la Boston vazut din China”

  1. teo says:

    Dar sa nu uitam ca una dintre cele trei victime a fost o studenta chineza.

    • @ teo

      Pai tocmai. Faptul ca era si chinezoaica intre vicime a marit interesul si chinezii de rind au vazut cum relateaza un astfel de eveniment nefericit presa din “vest” si cum comunica autoritatile. Dupa care si-au pus intrebarea: “bai, da’ la noi de ce nu e la fel?”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s