Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Tursitii chinezi au cheltuit in strainatate peste 100 de miliarde de dolari


instant-noodlesPentru prima data chiezii au devenit cei mai cheltuitori turisti in strainatate. Organizatia Mondiala a Turismului (departament al ONU) a publicat datele privind turismul in strainatate pe 2012. Chinezii, cu 102 miliarde de dolari cheltuiti, au depasit Germania si au devenit natiunea care lasa cei mai multi bani in strainatate.

E adevarat ca China are aproape 1,3 miliarde de persoane in timp ce Germania doar 82 de milioane. Insa e un moment important in industria turismului. In 2012, dupa China, cei mai cheltuitori au fost germanii (84 de miliarde de dolari) cu foarte putin mai mult decit turistii americani.

Diferenta este insa dinamica. Daca germanii nu prea mai au loc de crestere spectaculoasa, chinezii au cheltuit in 2012 cu 40 la suta mai mult in strainatate decit in 2011. E un ritm de crestere interesant, trebuie sa recunoasteti.

Chinezii au facut anul trecut 85 de milioane de calatorii in strainatate, un numar impresionant fata de cele 10 milioane de calatorii inregistrate in 2000.

Destinatiile cele mai populare pentru chinezi sunt Hong Kong, Taiwan si Insulele Maldive. Vin multi si in Europa insa in tarile clasice de destinatie: Italia, Franta, Marea Britanie.

In cazul in care Europa (si Romania, bineinteles) vrea sa atraga mai multi turisti chinezi vor trebui schimbate citeva chestii. In Europa lumea isi inchipuie ca cu engleza si franceza ar cam trebui sa te descurci ca turist in strainatate. Diferenta nu e doar de limba (ar trebui ghizi, hotelieri, chelneri, taximetristi, etc. vorbitori de mandarina) ci si cultura si bucataria.
Am mai explicat aici cam ce si cum.

O sa va dati seama usor cind Romania o sa incerce cu adevarat sa atraga turisti chinezi. In restaurante o sa gasiti mai multe mincaruri care le plac lor, prin muzee o sa vedeti tablite explicative si in chineza pe linga clasicele engleza, franceza si germana, iar pe la obiectivele turistice o sa vedeti oameni care isi fac o multime de poze facind semnul “V” cu degetele (ceea ce in Europa e considerat semnul “victoriei”) insa nu si in Asia.

Ma indoiesc ca pe termen mediu Roamnai va reusi sa atraga turisti chinezi. Chiar daca romanii traiesc cu impresia ca romania este una dintre cele mai frumoase tari, pentruy un tursit obisnuit Bucurestiul n-o sa fie mai interesant de Londra sau Parisul ani buni de acum incolo. Mai sunt probleme si cu vizele, cu faptul ca nu este o cursa aviatica directa, etc.

Cred ca turismul din Romania ar avea mai mult de cistigat daca s-ar concentra pe atragerea rusilor. Limba e mai accesibila si la fel cultura+bucataria.

Asta ca sa nu mai zic ca rusii sunt a cincea natiune in topul cheltuielilor facute de turisti in strainatate cu 43 de miliarde de dolari insa in crestere frumusica.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s