Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Asta-i compania publica


mungerO chestie care e mai greu de inteles in limba romana e “public” si “private” din engleza. In general cuvintele sunt traduse in romana prin “public/publica” si “privat/privata”. Ne e o traducere gresita insa nu reflecta foarte bine adevaratu concept anglo-saxon.

Sa luam de exemplu “private property”, ceea ce ar veni “proprietate privata”. Adica e o proprietate la care accesul e interzis. “Private equity” insa cum se traduce? De fapt, sensul juridic al lui “private” e “inchis” sau “acces interzis celor de afara”.

“Public” e o proprietatea la care are acces oricine. Cind se listeaza la bursa o firma devine “publica” pentru ca oricine poate cumpara actiuni devenind astfel proprietar al unei parti din afacere.

Berkshire Hathaway (despre a carei AGA am scris) este listata si e companie publica. Una dintre obligatiile companiilor publice este sa fie foarte transparente astfel incit cei care vor sa cumpere actiuni sa stie clar ce cumpara. Rapoarte trimestriale asupra sitautiei finaciare, achizitii, strategii sunt facute publice pentru ca cei interesati sa ia decizii in cunostinta de cauza.

La Adunarea Generala a Actionarilor unul dintre momentele ionteresante va fi sesiunea de intrebari catre Warren Buffett (CEO BH) si Charlie T. Munger (foto), mina dreapta a lui Buffett. Intrebarile vor fi puse de cei prezenti la sesiune dar si de la alti actioonari care nu sunt prezenti. Intrebarile (ca sa nu fie ceva “aranjat”) sunt alese de 3 jurnalisti. Unul de la CNBC, unul de la The New York Times si unul de la Fortune. Fiecare dintre cei 3 jurnalisti va alege 6 intrebari din cele trimise prin orice metoda.

Dupa sesiunea de intrebari va urma un alt eveniment interesant. O discutie cu un grup de comentatori si specialisti recunoscuti in domeniile in care BH are afaceri. Singura conditie pusa de conducerea Berkshire Hathaway e ca cei alesi in “panel” sa fie “short” pe BH. Adica sa fie persoane care au criticat si critica (public si evident argumentat) strategiile firmei si oameni care sunt convinsi ca nu o sa aiba succes.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s