Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Incercare de reforma a “hukou”


LiPinditorii mai atenti ai blogcatchina trebuie ca stiu faptul ca din martie generatia la putere s-a schimbat total. Sau garda la putere, daca preferati, dupa ce Xi Jinping a devenit presedinte si Li Keqiang premier, sau sef al Consiliului de Ministri cum se numeste executivul de la Beijing.

Ce si cum vor face cei doi se poate doar ghici in functie de ce au facut in trecut. Pe linga trecutul lor, trebuie insa tinut cont si de contextul din China in momentul luarii unor decizii (greu de inteles din cauza departarii si a diferentelor culturale). Asa ca ramine de vazut.

Cer e ca guvernul a adoptat un plan destul de amplu de “liberalizare” a economiei dar nu numai. In scurtul comunicat Xinhua dupa sedinta Consiliului de Ministri nu apare vreo data ferma de la care ar urma sa se aplice sau daca e deja obligatoriu.

Cert e ca guvernul central al Chinei “renunta la” sau “deleaga la nivel provincial” (descentralizare administrativa) puterea decizionala in 62 de domenii/situatii. Cica e mai bine ca puterea de decizie sa fie cit mai aproape de beneficiar.

Printre altele, planul prevede inlocuirea unor taxe si impozite in domeniul afacerilor cu TVA (taxa pe valoare adaugata), reformarea sistemului de stabilire a dobinzilor prin liberalizarea lui si alinierea la piata sau reducerea monopolului capitalului de stat in domeniul cailor ferate.

Planul urmareste si inlocuirea treptata a actualuilui sistem rigid al “hukou” (de peste 50 de ani) cu un permis de rezidenta urbana. La tara, in ceea ce priveste agricultura, cei care lucreaza pamintul (pamint care poate fi proprietatea doar a statului sau a unei alte forme administrative) vor fi mai protejati, zice Xinhua, pentru a nu mai fi evacuati atit de usor de vreo primarie sau vreun bogatas cu pile de pe pamintul pe care-l lucreaza de zeci de ani.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s