Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Gratis poate fi destul de scump


solar-panelsE o adevarata experienta sa urmaresti romanii fericiti cind primesc cite ceva gratis.

Dupa cum exista vorba ca daca la o masa de poker nu iti dai seama cine e “fraierul” tu esti ala, exista si vorba ca daca primesti un lucru sau un serviciu fara sa platesti in vreun fel, insemna ca tu esti “produsul de vinzare”.

Chestia cu “gratis” e foarte vizibila mai nou in Romania cind apar stiri cu parcuri eoliene si parcuri de celule fotovoltaice. Fel de fel de cetateni se enerveaza ca de ce platesc curentul scump daca “Romania a ajuns a n-a tara ca investitii in energii regenerabile…”, bla, bla, bla. Unde n tinde spre 1.

Energia eoliana si cea solara sunt gratis, e adevarat. Transformarea lor in energie electrica sau termica insa costa destul de mult.

Dovada e si atitudinea protectiva a UE fata de succesul panourilor fotovoltaice facute de chinezi pe paiata europana. Comisia Europeana a aprobat impunerea unor tarife mari de import la astfel de panouri pentru a restringe accesul chinezilor pe piata Europeana. Tarifele intra in vigoare de pe 6 iunie.

Acuma stiti cum sunt astea: fiecare are dreptate in felul lui, depinde pe cine asculti.

CE sustine ca tarifele mari de import sunt raspunsul la subventiile acordate de stat producatorilor chinezi si preturiule de dumping practicate de acestia.

Chinezii zic ca de fapt europenii nu sunt in stare sa fie eficienti si CE a cedat loby-ului din industrie care vrea ca europenii sa fie protejati pe o piata cu potential bun de dezvoltare. Pe scurt, interesele financiare sunt mari in domeniul asta al “energiei gratis”.

Suprataxarea va fi, in medie, de aproape 50 la suta.

Conform producatorilor europeni, companiile chineze au reusit sa acapareze peste 80% din piata panourilor fotovoltaice din Europa. Una dintre explicatii e ca firmele din China vind cam cu 45% mai ieftin decit cele din Europa. In urma cu citiva ani cota de piata a chinezilor era in jur de zero.

Ultimele date oficiale (2011) arata un export al Chinei de panouri fotovoltaice catre tarile UE in valoare de 21 de miliarde de euro. Sigur o sa mai auziti astfel de povesti in anii care vin.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s