Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Comunismul chinezesc


Cred ca stiti ca partidul la putere in China e Partidul Comunist. Si in Republica Moldova a condus ani buni (pina in primavara lui 2009) Partidul Comunistilor, partid care pare ca va reveni la putere la Chisinau.

EnjoyCommunism

Numai ca una e sa-ti zici “comunist” si alta e sa promovezi “comunismul” in sensul inteles in Romania. Nici formatiunea politica de la Beijing nici partidul lui Voronin nu sunt “comunisti”.

Republica Moldova e aproape si evenimentele sunt inca in desfasurare asa ca daca va intereseaza povestea de la Chisinau va invit sa o urmariti.

China e insa departe si mai greu de inteles asa ca ma opresc putin la ea. Multa lume din Romania acuza “tranzitia fara sfirsit”, “capitalismul salbatic”, “economia de piata” etc., pentru toate nereusitele din viata personala. Si sunt destui mai ales de cind au probleme cu creditele la banci.

Deci, ar urma concluzia logica, economia asta de piata neoliberala si fara nici un fel de reglementari nu e buna pentru oameni ci doar pentru bancheri si pentru cei bogati. Evident ca criticii actualului sistem nu propun (la modul serios) un altul care sa fie viabil.

Daca priviti insa cu mai multa atentie Romania o sa va sara in ochi tot felul de companii de stat care pierd bani sau care cistiga foarte putin fata de potential. O sa-mi spuneti ca de fapt nu e chiar asa si ca multe tari (Franta, tarile scandinave) au poate un sector de stat mai dezvoltat in ansamblul economiei. Da, doar ca acolo sunt alti oameni care conduc.

Sa nu ne mintim: in tarile in care lucrurile merg bine sunt alt tip de persoane la conducere pentru ca si alegatorii sunt altfel decit cei din Romania. Nu cred ca in vreo tara scandinava sau in Romania vreun partid a ajuns la putere (in ultimii 15-20 de ani) prin lovitura de stat. Asa ca cei din parlamentul si guvernul Romaniei sunt reflectarea destul de exacta a societatii romanesti.

Ca sa vedeti insa cit de “salbatic capitalista” e economia Romaniei e suficient sa va ginditi la CFR S.A.

CFR Marfa e tocmai intr-o tentativa de privatizare dupa ce singurul rezultat al subventiilor si ajutoarelor de la patron (statul la CFR, si statul suntem noi nu e un SRL oarecare) e acumularea de datorii gigantice si pierderea continua a cotei de piata pina la vreo 50 %.

In ceea ce priveste CFR Calatori, povestea e cam aceeasi. Subventii (cica pentru ca e sector strategic si pentru a mentine locurile de munca) ingropate in linia ferata, pierderi fara sfirsit, calitate in scadere.

Si toate astea intr-o “economie de piata functionala”, daca ma-ntelegeti. Ce face in domeniul cailor ferate (sector strategic si la ei, stati linistiti) China? Stiti, tara aia mare condusa de Partidul Comunist…

Pentru anul 2013 sunt programate (planificate) investitii de 650 de miliarde de yuani, vreo 110 miliarde de dolari, in contructiile si modernizarea de cai ferate. Avind in vedere ca la Beijing sunt niste “comunisti” la putere s-au gindit sa nu-i jupoaie pe platitorii de taxe si impozite si sa apeleze la piata de capital. Asa ca 150 de miliarde de yuani (aproape 25 de miliarde de dolari) vor fi adunati prin vinzarea de obligatiuni emise de China Railway Corp.

E adevarat ca in felul asta compania de constructii infrastructura de cale ferata isi asuma o parte din risc si va trebui sa fie suficient de eficienta (poate da si oameni afara sau nu le creste salariile) pentru a onora anual plata dobinzilor la obligatiuni si apoi la scadenta suma imprumutata. Nu va fi usor pentr ca, de exemplu, anul trecut a inregistrat pierderi de peste 1 miliard de dolari. Insa nu arunca tot riscul pe stat care se trezeste in situatia de a face apoi rost de bani de la contribuabili.

Mie mi se pare ca e o diferenta interesanta intre “economia de piata in tranzitie” din Romania si “comunistii” de la Beijing.

Advertisements

One Comment on “Comunismul chinezesc”

  1. teo says:

    Mi-a placuuut. Ai pus punctul pe i, de parca ai fi pus degetul pe rana “Nu cred ca in vreo tara scandinava sau in Romania vreun partid a ajuns la putere (in ultimii 15-20 de ani) prin lovitura de stat. Asa ca cei din parlamentul si guvernul Romaniei sunt reflectarea destul de exacta a societatii romanesti.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s