Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Внимание, говорит Москва! (Atentiune, aici Moscova!)


Mausoleul lui Lenin din Piata Rosie la Moscova a fost redeschis vizitatorilor dupa mai mult de patru luni de lucrari de consolidare.

Edificiul de forma piramidala, acoperit cu dale din granit si din marmura, construit la sfirsitul anilor 1920 lingã zidul Kremlinului, se scufunda treptat din cauza deformarii solului si a fisurilor care permite apei sa se infiltreze, a anuntat Serviciul de Protectie a Kremlinului (FSO).

Consolidarea mausoleului a constat in efectuarea de foraje si “injectii” cu beton in profunzime pentru a stabiliza edificiul. In timpul lucrarilor, corpul lui Lenin a ramas in mausoleu. Dupa caderea regimului comunist si dezmembrarea fostei URSS in 1991 multe persoane au cerut inhumarea lui Vladimir Ilici Lenin. Presedintele Boris Eltin nu a luat aceasta decizie in timpul mandatelor sale (1991-1999) pentru ca Partidul Comunist si sustinatorii sai – puternic atasati memoriei lui Lenin – au cosntituit o reala forta de opozitie.

Actualul presedinte, Vladimir Putin, fost agent KGB, a reabilitat de la sosirea sa la putere simbolurile Rusiei tariste si pe cele ale Uniunii Sovietice. Putin a lasat sa se inteleaga la sfirsitul anului trecut cind au inceput lucrarile de consolidare ca nu intentioneaza sa scoata corpul lui Lenin din mausoleu. Vladimir Putin a facut chiar o paralela intre acesta si relicvele crestine de la Muntele Athos.

Vladimir Ilici Lenin a murit in ianuarie 1924. La inceputul secolului trecut miscarea rusa a cosmismului (teoria evolutiei cosmice) era foarte populara si a fost facuta o incercare de conservare a trupului lui Lenin prin crionica pentru a permite reinvierea lui in viitor. Planul nu a fost dus insa la bun sfirsit. In loc de criogenare, trupul sau a fost imbalsamat si expus pentru vizitare in Mausoleul din Moscova.


One Comment on “Внимание, говорит Москва! (Atentiune, aici Moscova!)”

  1. teo says:

    Merci de pont. Poate, data viitoare 😦


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s