Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Xi Jinping la pas prin Americi


Laura ChinchillaPresedintele chinez, Xi Jinping, se indreapta incet dar sigur spre SUA. Intilnirea cu Barack Obama va fi informala dar asta nu ii reduce deloc importanta.

Intre timp, Xi Jinping a facut o vizita oficiala in Costa Rica. Conform EFE Costa Rica ar fi singura tara din America Centrala cu care China are relatii diplomatice insa n-am timp sa verific. Xi Jinping se intilneste cu omologul sau costarican, Laura Chinchilla (foto), pentru a semna mai multe acorduri de cooperare.

UPDATE: SAN JOSE, June 3 (Reuters) – China lent Central American ally Costa Rica nearly $400 million on Monday during a visit by Chinese President Xi Jinping to a region where Beijing has traditionally vied with rival Taiwan for influence.

Presedintele chinez va semna acorduri in materie de cultura, energie, sport, tehnologie, comert si unul referitor la construirea noului sediu al scolii nationale de politie din Costa Rica. Cel mai controversat subiect al vizitei este rafinaria de petrol pe care intentioneaza sa o construiasca compania costaricana RECOPE si Corporatia Nationala Petroliera din China. Investitia este evaluata la cel putin 1,3 miliarde de dolari.

Grupuri politice de opozitie, asociatii de protectia mediului, economisti si presa din Costa Rica au criticat proiectul in ultimele saptamini si au exprimat indoieli in legatura cu beneficiile pe care le-ar presupune pentru Costa Rica.

Marti, presedintele chinez va pleca din Costa Rica spre Mexic.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s