Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

www.cu


pesos convertibilO ora de conexiune la internet costa peste 3 euro in Cuba. Salariul mediu in Cuba este de vreo 15 euro pe luna. Autoritatile cubaneze au lansat noi servicii pentru conexiunea in retea, prin deschiderea a peste 100 de noi sali de navigare pe internet in intreaga tara.

Pretul utilizarii internetului este inca prea mare pentru majoritatea cubanezilor. Aceasta a fost principala plingere pe care au exprimat-o utilizatorii la testarea de saptamina aceasta a noilor servicii in salile de internet din Havana.

Navigarea pe internet timp de o ora costa 4,5 pesos cubanezi convertibili, moneda forte dintre cele doua care circula in Cuba si care este echivalentul unui dolar. Un peso convertibil (asa-numitul peso verde) e echivalentul a 24 de pesos obinuiti (peso rosu) in care sunt platiti majoritatea cubanezilor. Salariul mediu al cubanezilor este de in jur de 20 de dolari pe luna (mai putin de 15 euro).

“Se navigheaza bine, dar este prea scump”, a spus un tinar informatician care si-a consultat pagina de Facebook intr-o sala din Havana. “Preturile nu sunt accesibile, dar ce putem face”, a concluzionat si o studenta cubaneza.

In privinta calitatii serviciului, utilizatorii au avut parerea unanima ca viteza de navigatie este foarte bunã si nu au avut probleme sa acceseze paginile web vizitate. Viteza de transfer in numeroase sali este mult mai mare decit in mod obisnuit in Cuba si au putut fi vizualizate fara probleme site-uri ale unor ziare precum New Herald din Miami, The Washington Post sau CNN in spaniola.

Din noile sali de internet au putut sa fie accesate inclusiv site-uri controversate precum Generación Y, al bloggeritei disidente Yoani Sánchez. In Cuba ramine insa restrictionata conexiunea la internet de la domiciliu si nu este permisa decit unor persoane cu anumite profesii precum medici, academicieni, ziaristi sau artisti.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s