Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Experimente capitaliste la Havana


Primele cooperative neagricole din Cuba si-au inceput saptamina asta activitatea, a anuntat guvernul de la Havana.  “Cu aceasta masura, facem un pariu pentru un management sub forma cooperativa a activitatilor care nu si-au dovedit eficienta in sectorul bugetar”, a explicat cotidianului Granma o reprezentatnta a comisiei pentru aplicarea reformelor economice.

“Infiintarea de cooperative permite statului sa elibereze de activitatile care nu sunt vitale pentru dezvoltarea economiei”, a adaugat ea.

Pe linga cele 124 de cooperative care si-au inceput activitatea saptamina aceasta sunt aprobate inca 71 de catre guvernul de la Havana. Acestea vor functiona in mod experimental inainte de extinderea experimentului, au precizat oficiali cubanezi citati de Granma.

Marea majoritate a cooperativelor sunt foste structuri din institutii de stat.

Aproximativ trei sferturi sunt piete de fructe si legume ce exista deja la Havana si in alte doua provincii invecinate. Alte 12 sunt cooperative de constructie, cinci de transport de pasageri, doua de reciclare a materiilor prime si sase cu activitati precum timplaria sau mecanica.

Aceste cooperative se adauga celor aproximativ 400.000 de muncitori independenti. Cooperativele nu sunt insa considerat intreprinderi private pentru ca “nu sunt rezultatul unui proces de privatizare, ele administrind proprietatea statului, a intregului popor”, scrie Granma.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s