Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Imobiliarele si “Buletin de Beijing”


hukouNici o tara nu-i perfecta si nici un sistem (politico-administrativ) nu e ferit de greseala. Multa lume a ris de Victor Ponta la povestea cu nu stiu ce decizie a Guvernului aparuta in Monitorul Oficial altfel decit, zicea premierul, se discutase si se adoptase. Nu ca n-ar fi de ris o asemenea scuza dar zau ca se poate intimpla.

Autoritatile de la Beijing investigheaza o situatie de “abuz” a unei scapari legislative de care au “profitat” niste agentii imobiliara intermediind vreo 20 de casatorii aranjate. Am scris in ghilimele si ABUZ si PROFITAT pentru ca oamenii nu au facut nimic ilegal. Casatoria a doua persoane de sex opus e legala in China, inclusiv la Beijing, iar cei casatoriti au dreptul (daca au destui bani) sa-si cumpere un acoperis deasupra capului.

De fapt povestea e mult mai complicata si ar trebui sa inceapa cu explicarea notiunii de hukou. Nu o mai facem, insa daca doriti sa intelegeti ceva trebui sa cititi asta si asta.

Pe scurt: cel putin doua agentii imobiliare s-au prins ca isi pot ajuta clientii sa cumpere case. E la moda in cam toata China. Macar inca o vreme pentru ca inca cresc preturile. Comisia de urbanism din Beijing a decis ca cei fara hukou de Beijing dar care au platit timp de cel putin 5 ani taxele si contributii la asigurarile sociale in Beijing sa aiba dreptul sa cumpere o locuinta. IN CAZUL IN CARE NU AI VECHIMEA DE 5 ANI IN BEIJING NU AI DREPTUL SA-TI CUMPERI O CASA CHIAR DACA AI BANII.

Treaba la care nu s-au gindit cei care au adoptat reglementarea e ca aceasta permite unei persoane fara hukou de Beijing sa cumpere doua locuinte daca se casatoresc cu o persoana care are hukou de Beijing. Partea draguta e ca si astazi o persoana SINGURA cu hukou de Beijing nu are dreptul de a-si cumpara decit o locuinta.

Asa ca agentiile imobiliare Golden Time Real Estate si Jinziyan Real Estate au observat oportunitatea si si-au sfatuit clientii sa se casatoreasca de convenienta si sa-si cumpere casele la care viseaza. Nimic ilegal insa fara respectarea spiritului normelor administrative.

Nu-mi dau seama cum s-ar putea termina o asemenea poveste insa sunt sigur ca astfel de metode “legale” in litera dar nu si in spirit au fost si sunt explicatia averii multor romani.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s