Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Baijiu, cea mai consumata bautura alcoolica


baijiuAr fi cam greu sa ne prindem de asa ceva insa se pare ca e adevarat: nu vinul, nu vodca, nu tuica, nu whisky, nu whiskey, nu palinca sunt cele mai consumate bauturi alcoolice din lume. Nu-mi dau seama cum e situatia la bere dar cred ca berea nu e incadrata la capitolul “alcoolice”. Exista destule tari in care berea e considerata aliment sau racoritoare si asta nu numai din punct de vedere fiscal.

Cea mai consumata spirtoasa este un alcool produs in China: baijiu.

N-am baut asa ca nu pot sa va zic prea multe. E insa foarte tare (in jur de 60 de grade) si cica miroase si are un gust ingrozitor. N-am zis ca pute pentru a nu rani sensibilitati. La urma urmelor si mirosul de palinca sau vodca poate fi considerat o putoare insa pare ca e tolerat bine de destula lume. Europenii care au baut baijiu tind sa-l compare la gust cu diluantul. Nici la asta cu diluantul nu ma bag pentru ca nu stiu.

Pina la urma care e treaba cu baijiu? Compania britanica Diageo a cumparat un producator chinez de baijiu, Shiu Jing Fang, si pare interesat sa-l vinda in cit mai multe colturi ale lumii. E o bautura exotica pentru foarte multi si s-ar putea sa aiba ceva succes. Asta ca sa nu mai punem la socoteala numeroasa diaspora chinezeasca.

Evident, nu doarme in slapi nici liderul de piata in China pe segmentul baijiu, compania controlata de stat Wuliangye. In urma cu citeva saptamini a platit 400 de mii de dolari pentru publicitate pe ecranele din Times Square, New York.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s