Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Coruptia din Romania si pensiile magistratilor. Alea speciale


Inca nu e lege, pentru ca ar trebui sa fie adoptata de Parlament, dar saptamina asta “membrii CSM au fost de acord cu propunerea ca magistratii condamnati pentru coruptie sa isi piarda pensiile speciale. Propunerea face parte dintr-un proiect de lege care ar urma sa mearga la Parlament la inceputul lunii septembrie“.

singapore

O sa fie o intreaga discutie pe tema asta asa ca mi-ar placea sa zic inainte ce am de zis. Pensiile speciale, atrag respectuos atentia. Mai pe romaneste: magistratii condamnati pentru coruptie ar urma sa aiba o pensie calculata pe baza contributiilor la sistemul pubic de pensii (CAS-ul). Adica la fel ca ceilalti cetateni romani “nespeciali”.

Pensiile nu vor fi mici pentru ca magistratii au salarii mari. Pensiile lor insa sunt si mai mari decit le-ar da dreptul (in cazul in care ar fi doar oameni simpli) contributiile. Doar daca sunt corupti+prinsi+condamnati ar ajunge sa ia pensie ca un profesor, medic, sofer, s.a.m.d. Doar ca – si in aceasta situatie – pensia fostului magistrat ar fi mai mare, proportionala cu salariul din perioada activa.

Unul dintre argumentele pe care o sa-l tot auziti va fi ca magistratii trebuie platiti bine si trebuie sa aiba pensii speciale pentru a fi cit mai greu de corupt. Asa, filozofic vorbind, ideea anterioara e destul de adevarata. Doar ca exista destule metode de a obliga functionarii statului (inclusiv magistratii) sa fie cit mai corecti.

Mi-am amintit de exemplul insulei-stat Singapore, exemplu care ar merita analizat. Am scris despre el acum ceva vreme asa ca doar reproduc…

Ce are Singapore cu coruptia?

In fiecare an se da publicitatii un clasament al coruptiei din diferite tari. Al perceptiei coruptiei ca sa fiu mai precis. Clasamentul se mai modifica pe ici-colo insa in linii mari topul tarilor cu cea mai mica coruptie este condus de tarile nordice ca Finlanda, Danemarca, Suedia, Olanda.

Tot in primii 10 intra si Elvetia sau Noua Zeelanda. Si, da, tot acolo se afla si Singapore.

Ce-au astia din Singapore de sunt atit de incoruptibili?

In Jiangmen, provincia Guangdong din sudul Chinei, a inceput din luna iulie un program experimental interesant. Fiecarui functionar i-a fost deschis un cont in care administratia varsa lunar o suma.

Functionarul nu are dreptul sa se atinga de bani decit o data la 5 ani. Daca si-a facut treaba corect si a iesit bine la cele 5 evaluari anuale functionarul are dreptul sa scoata 70% din suma adunata in contul sau. Cind se pensioneaza are dreptul sa scoata toata suma.

Numai ca daca ajunge sa fie corupt pierde toti sau o parte a banilor din cont. Intr-un fel metoda se aplica si la noi prin faptul ca exista categorii de angajati carora le-au fost acordate salarii mai mari tocmai ca sa nu fie vulnerabili. La noi isi iau “bonusul” lunar. Daca e prins corupt pierde doar beneficiile ulterioare nu si pe cele anterioare. Sistemul din Jiangmen pare insa interesant.

In Singapore metoda e mult mai rafinata. O parte din salariul functionarului si contributia statului la fondul de pensii al functionarului e intr-un astfel de cont. In cazul in care este prins ca a calcat pe bec e dat afara si pierde banii din respectivul cont.

Vreo citeva zeci sau sute de mii de dolari. Adica pierde banii de pensie.

Mi se pare o metoda eficienta de descurajare cel putin a coruptiei mici. Cine ar mai lua vreo “spaguta” riscindu-si pensia?”

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s