Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Politia sunetelor – comentatorii prietenosi


costica stefanescu

Poate ati remarcat, poate nu, dar cei mai multi comentatori/prezentatori de sport au un salut cu “prieteni”. “Buna seara prieteni”, “bine v-am gasit prieteni”, “urmeaza o partida importanta, prieteni!”, gen. Bai, eu nu prea ma simt prieten cu matale.

Asta cu “prieteni” e doar bonus la intreaga avalansa de clisee care sufoca orice comentariu sportiv. Pasami-te e mai interesant asa si ar fi placut urechilor publicului de sport: ” Remiza alba la finalul primului mitan aici in orasul de pe Somes unde se desfasoara intilniriea dintre sepcile rosii si lupii galbeni…”. Ia, cititi fraza asta in jargon unei persoane normale si intrebati-o ce a inteles.

“Meseriasii de la sport” fac ceva pe orice regula jurnalistica. Chestii ca “verificarea informatiei” si “prezentarea ei cit mai simpla, intr-un limbaj accesibil unui numar cit mai mare de persoane” nu e ceva care sa-i intereseze.

Ei folosesc jargonul cit mai mult ca dovada a faptului ca fac parte din gasca de persoane care participa la circuitul de deplasari fara sfirsit: “etapa” + “cupa” + “campionat european” + “campionat mondial” + “olimpiada” + “cupe europene” + “campionat under 18” + “campionat under 16” + “universiada” + “jocurile de tineret” + “internationalele Ungariei” + “internationalele Poloniei” + “calificari” + “baraj”, etc. De iarna si de vara, indoor si outdoor plus la un numar foarte mare de sporturi.

Pina la urma nu-i treaba mea. Dar asta cu Costica Stefanescu mi-a cazut rau. Nu are legatrura faptul ca am auzit-o la TVR 1 sau ca a zis-o Cristian Mindru. Au gindit-o cam la fel toata tagma “X de la sport”…

“Prietene”, hai sa-ti zic ceva: Costica Stefanescu suferea de o boala incurabila si se pare ca s-a sinucis. Intelegi care ar fi diferenta? Daca nu, arunca o intrebare.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s