Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Bo Xilai isi asteapta sentinta


Curioasa poveste a lui Bo Xilai se apropie de deznodamint.

Procesul fostului lider Bo Xilai s-a incheiat luni, verdictul urmind sa fie anuntat la o data ulterioara, neprecizata, a anuntat tribunalul. In a cincea zi de audieri, procurorul i-a reprosat inculpatului fapte extrem de grave, pasibile de o pedeapsa foarte dura.

Bo Xilai este judecat pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere. Autoritatile au controlat indeaproape acest proces care, potrivit unor experti, se va incheia prin anuntarea unui verdict de vinovatie deja decis de conducerea comunista.

Inculpatul risca chiar pedeapsa capitala dar ar urma, potrivit celor care au urmarit evolutia procesului, sa fie condamnat la multi ani de inchisoare. Reprezentantii acuzarii nu i-au gasit nici o circumstanta atenuanta fostului membru al puternicului Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Cert e ca Bo Xilai e cel mai important lider judecat in ultimii 20 de ani si e neobisnuit faptul ca procesul a durat 5 zile, foarte mult dupa standardele justitiei chineze. Chiar daca presa straina nu a avut acces in sala de judecata (iar cei citiva jurnalisti chinezi care au putut asista au fost alesi pe sprinceana dintre cei mai de incredere pentru PCC) procesul este considerat remarcabil de transparent.

Foarte multe informatii care inainte erau secrete au fost facute publice pe internet chiar de catre instanta judecatoreasca.

Caderea in dizgratie anul trecut a acestui lider carismatic, care avea sanse la cele mai inalte functii in echipa de conducere a Chinei, a produs o unda de soc in Partidul Comunist si in intreaga tara.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s