Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Uite-l pe ministrul Sova in China


Dan Sova conduce delegatia Romaniei care participa la Beijing la intrunirea comisiei guvernamentale romano-chineza de cooperare economica. Beijing, 2-7 septembrie, 2013. Stiti povestea cu “excelentele relatii dintre Romania si China”, bla, bla, bla. S-ar putea ca faptul ca nu cred ca vizitele astea (hai sa nu uitam de Ponta sau de Boc) se vor lasa cu ceva palpabil sa fie din vina mea, a pizmei care imi intuneca gindirea ;).

Uite ca sunt si vesti bune: Bancile chineze sunt interesate sa finanteze proiecte in Romania in valoare de peste 3 miliarde de euro fie prin finantarea companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte in România, fie prin participarea la procesul de privatizare a companiilor romanesti.

Fraza de mai sus este dintr-un comunicat de presa al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine si se refera la intilnirea lui Dan Sova cu reprezentanti ai China Investment Corporation, China Development Bank si China Exim Bank.

“Agenda discutiilor s-a concentrat pe doua subiecte de o importanta majora atit pentru institutiile financiar bancare chineze, cit si pentru statul roman. Este vorba de posibilitatea finantarii de catre aceste banci a companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte in Romania, fara acordarea unor garantii de stat. Al doilea subiect de pe agenda discutiilor a fost posibilitatea demararii de proiecte care sa acceseze finantarea disponibila in cadrul facilitatii oferite de guvernul chinez.

Este vorba despre linia de credit de 10 miliarde de USD pentru realizarea de proiecte de cooperare in tarile ECE, precum si despre fondul de cooperare pentru investitii, in valoare de 500 de milioane de USD, cu participarea institutiilor financiar-bancare din R. P. Chinezã”, mentioneaza comunicatul.

In cadrul intilnirilor ministrul roman a prezentat proiectele prioritare pentru Romania in viitorul apropiat. Este vorba despre podul peste Dunare de la Braila, tronsonul ramas neexecutat din autostrada Transilvania, Hidrocentrala de la Tarnita -Lapustesti si autostrada Pitesti-Craiova.

China Development Bank a solicitat partii romane realizarea, pina in luna noiembrie, a unor prezentari detaliate si estimari financiare ale proiectelor de investitii prioritare pentru Romania in vederea analizarii lor in scopul demararii viitoarelor proceduri de finantare.

N-as vrea sa par circotas dar daca tot s-au dus la intilnirea respectiva de ce nu aveau proiectele cu ei? Imi vine greu sa cred ca o delegatie condusa de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine nu are -macar pe un stick sau sa fi cerut prin email de la sediu din Bucuresti- “prezentari detaliate si estimari financiare ale proiectelor de investitii prioritare pentru Romania”.

Advertisements

One Comment on “Uite-l pe ministrul Sova in China”

  1. teo says:

    Pai, astia nu-s in stare nici sa cheltuiasca banii veniti mocca de la UE. Mai ales acum, cand s-au prins ca Europa mai si verifica pe ce da banii si nu pot strange la pusculita de partid.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s