Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Daca e marti, e Belgia. Daca e trecut de 6 ai o problema


non stop 012Unul dintre extrem de putinele lucruri bune care mi s-au intamplat in ultimul an e faptul ca la inceputul lui octombrie am ajuns in Belgia. Am vazut o parte din Bruges (foarte interesant) si o particica din Bruxelles (interesant foarte). Mi-am dorit de mult sa vad tarisoara asta interesanta despre care stiam multe din lecturi si povesti. Totusi, nici un loc nu poate fi inteles cu adevarat pina nu il bati cu piciorul.

Ce mi s-a parut mie foarte-foarte ciudat (cu toate ca mi se povestise mai demult) a fost programul din “comert”. Si zic asta pentru ca nu am umkblat pe coclauri ci prin locuri frecventate de turisti (de aia mai ciudati si cumva mai pe la margine). Chiar si programul birturilor de la tara si a magazinelor satesti din Romania pare un abuz demn de sclavi.

Cele mai multe, chiar cele mai multe magazine nu sunt deschise decit de pe la 10 pina pe la 17:30. Nu sunt ei singurii “europeni” cu astfel de idei (vezi aici cu un simplu click) insa parca e prea de tot, prea socialist-comunistoid, prea ca la tara.

Una dintre chestiile pe care am vrut sa le fac in Belgia a fost sa maninc scoici. Nu zic ca n-o fi fost locuri in care s-ar fi putut minca scoici (moules) dar nu asta e ideea. Am trecut in doua seri (pe la 22 si apoi pe la 20) pe linga un restaurant din CENTRUL Bruxelles-ului si era inchis. Nu mai stiu pe care strada (cred ca Belliardstraat sau Wetstraat) insa era in ditamai centrul. Strada care face legatura dintre Piata Luxemburg si Palatul+Parcul Regal.

non stop 001

Asta ca sa nu mai zic de “non-stop”-ul a la belge. Mi s-a intimplat la Bruges unde am, ajuns pe la ora 17 dar pina m-am fitiit sa mai vad si eu ceva pe lumina (poze, v-ati prins) multe chestii erau deja inchise. Intr-un final gasesc in zona stup de turisti un loc in care apuc sa maninc carbonnade.

Acuma sa nu intelegeti ca as avea ceva impotriva mincatului in zonele mustind de turisti. Prefer insa – pe cit posibil – sa le evit pentru ca platesti cu mult mai mult pentru aceeasi chestie decit in locurile frecventate mai ales de localnici. Exista si riscul ca pe linga pretul mare sa te alegi cu o calitate proasta. Ce, stiti dumneavoastra cum trebuie sa arate si ce gust are friptura de camila sau faceti diferenta dintre iaurtul de iac si cel de oaie? La chestiile astea cel mai bine e sa te iei dupa localnici.

In plus, in cazul persoanelor care calatoresc singure (e preferabil ca sa te poti misca rapid si sa nu trebuiasca sa negociezi decizii) e destul de penibil sa te asezi singur/singura la o masa intr-un loc plin de grupuri de turisti sau familii.

Revenind insa la carbonnade m-am bucurat ca am gasit locul respectiv si am apucat sa maninc. Cind am terminat am facut si o poze locului si am remarcat ca era “bucatarie non-stop”. Chiar e non-stop?, am intrebat-o pe proprietara (ma gindeam ca le-ar prinde bine cititorilor mei sa stie unde pot minca in cazul in care ajung vreodata la Bruges si e tirziu). DA!, zice ea – insa dupa aia isi da seama ca as putea intelege altceva – si adauga, avem bucataria deschisa tot timpul de la 11 la ora 22.

Poza asta de mai jos e dintr-o zona turistica din Bruxelles (Louise, strada si statie de metrou) si pare un mare avantaj competitiv. De ris pentru orice proprietar/chelner/bucatar din Romania.

non stop 007

Advertisements

2 Comments on “Daca e marti, e Belgia. Daca e trecut de 6 ai o problema”

  1. teo says:

    Ehehei, ce vremuri erau si prin Italia inainte de criza! La amiaz totul inchis, la sapte seara se inchideau toate magazinele si se deschideau restaurantele si pizzeriile. Intr-una din zilele lucratoare, in fiecare saptamana aveau deschis doar dimineata. Trai si veselie.

    Pe urma au venit chinezii, au inchiriat tot ce au prins liber (verificat in Padova si Venetia), au mai redus din pretul meniului zilei si le-au demonstrat italienilor ca se poate lucra toata saptamana, pana seara tarziu si face bani in localurile in care ei au dat faliment.

  2. matrioska says:

    silly creatures 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s