Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Examen de maturitate


protestFoarte interesante de urmarit protestele astea din ultimul timp. Atit cele impotriva exploatarii de la Rosia Montana cit si cele impotriva exploatarii gazelor de sist. Nu are nici o importanta daca sunteti pentru sau impotriva la oricare dintre cele doua teme. Interesanta e evolutia protestelor si circulatia informatiei in societate.

“Ne-ar trebui un radio Erevan care sa centralizeze toate stirile false cu autorii lor si corecturile de rigoare. Sa stim pe cine sa credem si pe cine nu.”, zicea cineva intr-un comentariu pe FB. Daca ati urmarit fluxul de informatii, pe 16 octombrie au aparut din neant un mort si apoi inca unul la Pungesti, judetul Vaslui, unde se protesta impotriva explorarii zonei in cautarea gazelor de sist.

Nu are importanta cine a dat primul informatia si daca a avut sau nu vreo intentie de a manipula. Cert e ca fara sa fie adevarata informatia s-a propagat, a fost amplificata (a aparut si al doilea mort cu toate ca nici primul nu s-a adeverit) si a fost crezuta de oameni de la care ai avea pretentii.

Propagarea unei minciuni pe internet nu e un capat de tara cita vreme nu face rau. Greseli fac si profesionistii, nu-i vorba. Numai ca in actuala situatie oamenii pot fi usor de manipulat.

Dupa modelul propagarii informatiilor din septembrie cu #unitisalvam si #rosiamontana pentru a ocoli embargoul televiziunilor toata povestea mortilor de la Pungesti (ca urmare a unei presupuse interventii agresive a jandarmilor impotriva celor 200-300 de protestatari) a avut parfum de credibilitate. Cei care lucreaza in presa (la modul serios, nu prin prisma faptului ca sunt angajati) ar trebui sa stie ca ORICE informatie – indiferent cit pare de credibila – TREBUIE verificata.

In goana de a transmite, goana care (cred multi) le creaste audienta, “jurnalistii” sunt tot mai superficiali in verificarea informatiilor. Pe buna dreptate publicul, in timp, se indeparteaza de canalele media care nu transmit realitatea. Fie ignorind evenimente (RM), fie prezentind jumatati de adevar sau mintind (mortii) fie gresind din graba sau prostie. Ce rost are sa urmaresti un canal daca nu poti sti daca e sau nu adevarat ce transmite?

Solutia gasita de public (nu e reteta romaneasca insa s-a vazut bine in septembrie la RMGC) pentru a se informa este rezumata bine de “PRESA ROMANA – PLINA DE CIANURA!” si “PRESA ROMANA, PLINA DE MINCIUNA!”. Publicul s-a mutat pe internet, pe forumuri si pe retelele de socializare.

Din punct de vedere “organizatoric” e o metoda eficienta. In conditii foarte vitregi e si o solutie pentru accesul la informatii. Dar pentru ca informatiile trec prin foarte multe miini, fara posibilitatea unui control si – mai ales – fara vreo responsabilitate apar inevitabil greseli. Voite sau nu, asta e alta poveste.

Prima concluzie ar fi faptul ca mass-media din Romania are o mare problema de credibilitate. Pe care nu o sa si-o rezolve usor, poate chiar nici nu o sa reuseasca sa si-o rezolve.

A doua concluzie e faptul ca mass-media publica si-a cam pierdut rostul. Cu exceptia “misiunii culturale” (unde nu se inghesuie multi) a devenit irelevanta in comparatie cu mass-media comerciala. Se vede usor la audiente si s-a vazut la protestele din iarna 2012 spre 2013 care au dus la caderea guvernelor Boc si Ungureanu si care au adus USL la putere cu o majoritate semnificativa. Autoritatile pot foarte bine comunica publicului orice chiar si fara presa publica.

A treia concluzie
e ca presa insasi se indreapta rapid spre statutul de lipsita de relevanta. Chiar daca nu se zice nimic in presa tot se afla. In plus, audinetele – din care se traieste – isi pierd si ele din importanta.

Cind ma refer la audiente ma refer la spectatori, ascultatori, cititori, click-uri, etc. Importanta e INFLUENTA, nu AUDIENTA, daca ma intelegeti, in comunicarea publica. Influenta ar trebui sa se bazeze si pe CREDIBILITATE insa deocamdata e un parametru putin important pentru omul de rind care si-o inchipuie ca o chestie “de facto”.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s