Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

100 de milioane cu Vietnamul (decit?)


SaigonAmbasada Romaniei la Hanoi a organizat joi o receptie pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei, marcata la 1 decembrie. Stirea asta nu o sa dea pe spate pe nimeni insa avem aici niste date interesante care ar fi pacat sa se piarda in neant.

Cu aceasta ocazie, insarcinatul cu afaceri ad interim al Romaniei in Vietnam, Valeriu Arteni, a subliniat dezvoltarea prieteniei si cooperarii traditionale dintre cele doua tari.

Vietnamul are un loc special in politica externa a Romaniei si este cel mai mare partener comercial al Romaniei din Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), a afirmat diplomatul roman potrivit agentiei oficiale a Vietnamului, VNA.
Aflat la receptie, viceministrul vietnamez al Afacerilor Externe, Bui Thanh Son, a afirmat ca tara sa, prieten apropiat al poporului roman, urmareste cu interes si bucurie realizarile incurajatoare ale Romaniei din ultimii ani.

Nu vi se pare un limbaj care suna foarte cunoscut? Vietnamul este o “republica socialista” condusa de partidul unic, Partidul Comunist. Altfel, are o populatie de aproape 90 de milioane de persoane ceea ce nu e chiar putin. De aici se trage si mirarea mea cu suta de milioane. Fosta colonie franceza, saracuta rau (PIB/capita de vreo 1.000 USD) dar cu potential bun. Dupa cum se vede si in poza din capitala Ho Chi Minh (fostul Saigon).

Oficialitatea vietnameza si-a mai exprimat aprecierea pentru sprijinul si asistenta acordate de cele doua guverne comunitatii vietnameze din Romania si celei romane din Vietnam, care contribuie astfel la construirea unei relatii de prietenie ce promoveaza legaturile comerciale, culturale si de investitii dintre cele doua tari.

Schimburile comerciale dintre Vietnam si Romania au crescut in ultimii ani, ajungind la peste 100 de milioane de dolari pe an si deja la 97 de milioane de dolari in primele zece luni ale acestui an. Cred ca numai din citeva vagoane de “creveti expandabili”, supe instant (exista in cam toate magazinele) si ceva sosuri se depaseste usor suma asta. ATENTIE! E vorba de schimburile comerciale, adica atit importul din Vietnam cit si exportul catre ei.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s