Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Politia sunetelor – generatia PRO


Asa cum ma asteptam, cam toata presa din Romania a batut cimpii in privinta vizitei premierului chinez, Li Keqiang. Unii au batut cimpii cu gratie altii fara. Faptul ca relativ putini au avut curiozitatea si resursele sa afle cum se pronunta numele premierului zice multe. Mie cel putin.

maglev-2

Mai grav e ca nici macar oameni cu pretentii in domeniul asta nu s-au descurcat prea onorabil. Chiar azi, vineri 29 noiembrie, la una din putinele reviste ale presei internationale am auzit de la un domn care a facut ceva kilometri prin lume cu microfonul im mina si cu foto de git o chestie despre presedintele Chinei, CSI. In sensul ca asa pronunta (specialistul!) Xi. De la colega dumnealui nici macar nu aveam pretentii cu toate ca si dinsa se considera…asa, mai speciala.

Toate chestiile astea se intimpla in contextul in care Romania nu e vizitata in fiecare marti de cate un premier si nici macar in fiecare luna de cineva de nivelul asta. De nivelul lui Li Keqiang. Atit de important incit Ziarul Financiar scria luni dimineata despre el ca ar fi sef de stat.

Chiar si asa, ministrul MARILOR PROIECTE (miliarde din China, vizita recenta la Beijing vezi aici) n-a fost in stare sa se intereseze cum se pronunta Keqiang. Sau nu il ajuta capul pentru ca altfel sigur ii reusea o pronuntie ok. Vorbeste engleza bine de tot, iar seful lui (Victor Ponta) a pronuntat bine pentru un european. Deci as zice ca e cazul unei lipse de interes.

Ce mi s-a parut insa de-a dreptul grobian (hai, nu moare nimeni ca nu l-ati pronuntat corect cu toate ca s-a vazut ca chinezii pun mare pret pe protocol si politete) au fost insa greselile generate de prostie. Aveti aici stirile Pro TV de la ora 19 de marti, 26 noiembrie. Prezentate de Andrea Esca. Stirile Pro TV care au luat nu stiu cite premii jurnalistice (acuma nu ma apuc sa sustin ca tot de behaie pe post e prost si gresit, sa nu exageram) si care au resurse la colegii de trus: Ziarul Financiar si Mediafax.

Ascultati un pic cu atentie. Si ignorind “dragon”, “tigru”, “a doua putere”, “uriasa”… O sa vedeti ca sunt multe timpenii din cauza abuzului de hiperbole. Doar e vorba despre China, nu?

Daca nu stiati:

SUPERSÓNIC, -Ă, supersonici, -ce, adj. Care are o viteză mai mare decât viteza sunetului. ◊ Avion supersonic = avion cu reacție construit pentru a efectua zboruri cu viteze mai mari decât viteza sunetului. – Din fr. supersonique.
Sursa: DEX ’98 (1998)

Pentru ca un tren sa fie supersonic ar trebui sa se deplaseze cu 1,235 km/h.

Cica: trenurile de mare viteza din China circula pe perna magnetica si o astfel de linie ar vrea sa construiasca chinezii si in Romania intre Arad si Constanta. Tare, nu? Mai ales ca “au zis la tv”.

Daca nu stiati: MAGnetic LEVitation. Un tren care circula pe perna magnetica. Cred ca e cel mai rapid mijloc de locomotie terestra din lume. Cu utilizare comerciala, ca de recorduri e plina Cartea Recordurilor.

Undeva, prin 1992, China si-a trimis niste oficiali la Eurotunelul care leaga, pe sub Canalul Minecii, Marea Britanie de Europa. Li s-a parut incredibil un tren care circula cu vreo 280 de km/h.

20 de ani mai tirziu, China are peste 700 de curse pe zi cu trenuri care ating 350 de km/h. Expres, pentru ca are si curse “rapide” cu viteze de 200-250 de km/h 🙂 ). Cam 2.500 de astfel de trenuri.

“Perla coroanei” e Maglevul. Nu atinge pamintul, perna magnetica, si o ia la picior cu 430 de km/h. Distanta de 30 de kilometri pina la Aeroportul International Pudong o face in citeva minute.

E singurul tren din lume operat comercial care foloseste tehnologia levitatiei magnetice. Vedeti aici daca nu ma credeti. Si aste pe o distanta destul de scurta, nu?

Tot grav mi se pare si faptul ca prea putini par sa inteleaga faptul ca un acord nu e un contract. Asta in legatura cu cele 5-8 miliarde de euro investitii pe care Romania le asteapta din China.

Si mai draguta e linia de credit de 10 miliarde de euro. Anuntata la Varsovia in aprilie 2012 (vedeti cu un click aici). Deci, daca intr-un an de zile nimeni nu s-a inghesuit sa ia imprumut “la dobinzi avantajoase” din linia asta de credit s-ar putea sa fie probleme la conditiile pentru acordarea banilor? Ati auzit ceva de conditii? Si cam ce sanse sunt ca banii de acolo sa fie accesati in continuare daca pina acum nu s-a putut?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s