Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cursa spatiala sino-indiana


yutuPe 1 decembrie, China a lansat spre Luna racheta Chang’e-3. Racheta poarta un modul de aselenizaresi un mic vehicul robot care va explora Luna. Yutu, Iepurele de Jad.

Nu e o premiera mondiala dar pentru chinezi este un pas important in programul spatial.

O sa vedem peste citeva zile daca modulul de aselenizare va functiona corect si apoi daca Yutu va incepe sa exploreze suprafata Lunii. #curiosity

Intre timp, tot la sfirsitul saptaminii trecute, a trecut intr-o faza superioara misiunea spatiala Mangalyaan a Indiei. Lansata cu succes pe 5 noiembrie, misiunea se indreapta spre Marte. Mult mai greu de ralizat decit ce si-au propus chinezii insa si mult mai prestigioasa in caz de reusita. Ce e interesant la misiunea Indiei (Mangalyaan) e faptul ca lansarea nu se face in stilul folosit de Rusia, SUA sau China. Adica nu e o lupta brutala de depasire a fortei de gravitatie.

Indienii lanseaza pe orbita racheta si apoi usor-usor, cu o cantitate redusa de combustibil, aceasta se indeparteaza de Pamint pina scapa din stringerea fortei gravitationale. Practic, in stil indian, e o lansare de racheta low-cost. Dupa lansarea reusita de pe 5 noiembrie, abia pe 1 decembrie (ciudata coincidenta, nu?) India a anuntat ca racheta si-a inceput calatoria spre Marte. Ar urma sa dureze vreo 300 de zile (ar trebui sa ajunga pe 24 septembrie 2014).

In contextul asta zburator (sper sa nu va plictisesc prea tare) m-as mai opri citeva secunde la testul reusit de armata indiana a rachetei BrahMos dezvoltata cu ajutorul Rusiei. Raza de actiune 300 de kilometri, viteza supersonica (2,8 Mach), incarcatura “utila” de 300 de kilograme.

Deosebita este insa versatilitatea rachetei DRDO/BrahMos care poate fi lansata de la sol, de pe apa, din aer si de pe submarine.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s