Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

UK #loveeees China


Nu stiu cu ce ati ramas in cap dupa vizita premierului Chinei in Romania insa tare mi-e ca adevarul e dincolo de noi. Nu stiu cum s-a intimplat de nu s-au sacrificat viteii cei grasi pentru Li Keqiang sau poate s-a intimplat dar n-am fost eu invitat. Romania (autoritati+presa+public) a trait un incredibil episod de hipnoza publica saptamina trecuta.

cameron itv

Inteleg din presa si de la oamenii cu care am vorbit ca s-au pus la dispozitie 10 miliarde de euro pe care ii poate accesa orice firma romaneasca (asa s-a asezat romaneste informatia cu linia de credit anuntata in 2012 la Varsovia) si in plus s-au semnat actele pentru investitii de 8,5 miliarde de euro.

Chiar si in varianta pesimista tot sunt vreo 5-6 miliarde, a dat asigurari Victor Ponta. Daca reusiti sa depasiti faza cu “relatia speciala” dintre China si Romania si “Romania, poarta de intrare in UE” poate va intereseaza cu adevarat cum se fac de fapt afacerile cu chinezii. Nu ma refer la maruntis ci la partea cu “poarta de intrare”.

La Beijing se afla de astazi premierul Marii Britanii, David Cameron. Nu-i o chestie formidabila decit daca o privesti in context. Cameron e al treilea oficial foarte important de la Londra care trage o fuga pina la Beijing. Insotit de un grup de 100 de oameni de afaceri britanici.

Eu zic ca daca Li Keqiang nu-i da peste nas lui Cameron (care se intilneste si cu Xi Jinping) si nu-l scoate din tara cu suturi in fund sansele ca Marea Britanie sa fie “poarta de intrare a Chinei in UE” in detrimentul Romaniei sunt extrem de mari. Trebuie sa fi cel putin secretar de stat la Bucuresti ca sa ai tupeul sa sustii altceva.

David Cameron e in China dupa ce la jumatatea lunii octombrie a fost in vizita ministrul de Finante, George Osborne. S-au discutat chestii importante despre banci (deh, City, dar nu pricepem noi fineturile alea) insa Osborne a anuntat simplificarea procedurilor de acordare a vizei pentru Marea Britanie in cazul chinezilor.

Stiti, din punctul asta de vedere, Marea Britanie are aceasi problema ca Romania: nu fac parte din spatiul de libera circulatie Schengen.

Acuma sa nu va inchipuiti ca nu sunt destui chinezi, doamna Maria Grapini, care viziteaza Londra. Sunt, numai ca trebuie sa obtina o viza separata fata de cea Schengen care le permite sa viziteze Grecia, Italia, Franta, Spania, Olanda, Belgia, Elvetia, etc. Deci birocratie suplimentara si taxe de viza in plus.

Pe scurt: chinezii cu viza Schengen care calatoresc prin anumite agentii (considerate serioase si de incredere, probabil vor face un sistem de acreditare sau o lista a agreatilor) nu vor mai avea nevoie de viza pentru Marea Britanie. Uite un caz diferit de cel al romanilor. Daca romanii multi in Marea Britanie nu sunt ok, chinezii multi sunt.

In urma cu o luna si un pic, pe la sfirsit de octombrie, in China a efectuat o vizita ministrul britanic pentru invatamint superior si cercetare, David Willetts. Daca va uitati la universitatile din Marea Britanie si tineti cont de faptul ca din ce in ce mai multi chinezi studiaza in strainatate (in SUA sunt deja cel mai semnificativ grup de studenti straini) cred ca nu are rost sa incercam sa ghicim care a fost scopul vizitei.

David Willetts s-a oprit la Beijing, Shenzhen si Guangzhou.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s