Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Locul 69 pentru Romania (si o idee dinspre Singapore)


singaporeTransparency International a dat publicitatii ultimul clasament a coruptiei tarilor. Este vorba de indicele coruptiei percepute. Pe care il puteti consulta aici (click, grafica foarte interesanta).

Cind e vorba de cifre, statistici sau clasamente depinde cine le citeste si ce interese are. Am mai dat exemplul de mai jos insa imi place sa-l tot dau pentru ca e distractiv. Smulge cel putin un zimbet, daca nu mai mult, in nici doua minute.

Nu vreau sa va plictisesc prea mult insa v-as atrage atentia asupra locului 4-5 (impartit cu Norvegia) ocupat de Singapore in privinta lipsei coruptiei. Deasupra Elvetiei, Olandei, Canadei, Germaniei sau a Islandei. Nu v-ati intrebat niciodata de ce e atit de redusa coruptia in mica insula stat? Eu da.

Deci (daca ati studiat link-ul cu clasamentul TI pe 2013) ati vazut ca Romania e pe 69. Pina una alta la egalitate cu Italia (ciocu’ mic!) si deasupra Greciei de pe locul 80.

Daca ne uitam un pic mai atent la tarile din regiune Romania este depasita de cam toate; Polonia – 38, Slovenia – 43, Ungaria – 47, Croatia si Republica Ceha – 57, Slovacia – 61, Muntenegru si Macedonia – 67. Mai mult, Romania este perceputa ca mai corupta decat Turcia, Georgia sau Cuba.

Pe de alta parte Romania este mai putin corupta decit China. Asadar (legenda cu glontul in ceafa) pedepsele dure si chiar pedeapsa cu moartea nu sunt o solutie impotriva coruptiei.

Locuri triste pentru niste tari “europene” in clasamentul coruptiei ocupa Republica Moldova (102) si Ucraina (144).

Sa revenim insa la injtrebarea mea initiala: ce-au astia din Singapore de sunt atit de incoruptibili?

In Singapore lupta impotriva coruptiei nu este doar un punct in programele din timpul campaniilor electorale. Combaterea se face prin metode rafinate.

De exemplu, o parte din salariul oricarui functionar precum si contributia statului (angajatorului) la fondul de pensii al functionarului e retinuta intr-un cont special. La noi seamana vag chestia cu banii retinuti pe pilonul II de pensii, adica cele private obligatorii.

In cazul in care funbctionarul este prins ca a calcat pe bec e dat afara si pierde toti banii din respectivul cont. Vreo citeva zeci sau sute de mii de dolari. Adica pierde banii de pensie.

Cu cat e mai in varsta functionarul e destul de probabil sa fie intr-o functie mai importanta decit la inceputul carierei. Numai ca si banii strinsi in fondul personal de pensie sunt mai multi odata cu timpul si cresterea salariului. Functionarul nu prea are interesul sa sara la orice spaga.

Mi se pare o metoda eficienta de descurajare cel putin a coruptiei mici. Cine ar mai lua vreo “spaguta” riscindu-si pensia?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s