Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“Fiat Chitz” (un fel de inventia mouse-ului)


Mouse-ul a implinit azi 45 de ani de la prima demonstratie publica a utilizarii lui. Demonstratie facuta in fata citorva sute de specialisti de catre cel creditat ca inventator al “perifericului” mouse, Douglas Engelbart. Il vedeti aici pe domn. A incetat din viata anul acesta fix pe 4 iulie.

Ideea de baza la un mouse e sa citeasca miscarile pe orizontala si verticala. Coordonatele sunt relative fata de pozitia initiala a miscarii si sunt transpuse pe ecran. Teoretic e destul de simplu. Chestia tare la mouse e ca elibereaza o mina, simplifica miscarea pe ecran a cursorului (inimaginabila doar din pasii oferiti de sagetile sus/jos si stinga/dreapta) si da posibilitatea selectiei cu un click.

Mouse-ul (conceptul si diverse prototipuri) a existat si inainte de 9 decembrie 1968 doar ca aplicatiile erau in domeniul militar. Asadar nu prea avea cum sa se patenteze din motive de secret militar. Douglas Engelbart a facut o varianta “comerciala” a carei prezentare a avul loc acum 45 de ani. Vedeti mai jos (de la minutul 8).

Daca se intimpla sa va intereseze gasiti aici o istorie mai amanuntita (cu tot cu fazele si cu cine e de fapt inventatorul; e ca si la faza cu “cine e primul om care a zburat?”. Romanii au tendinta sa raspunda Vuia insa cam toata lumea ii crediteaza pe fratii Wright).

Douglas Engelbart a primit 50.000 de dolari (nu erau foarte putini banii in contextul de atunci) de la Xerox care a cumparat patentul inventiei. Numai ca in 1968 calculatoare aveau doar institutiile si firmele mari asa ca piata pentru un device (simplu si ieftin) care sa usureze miscarea pe un monitor era infima. Din cauza asta Xerox nu a stiut sa monetizeze mouse-ul.

Dispozitivul a devenit popular abia pe la sfirsitul anilor ’80. Daca v-ati uitat la istoria recomandata mai sus ati vazut ca la inceputul anilor “80 Microsoft a inceput sa miste in privinta asta. Totusi, succesul a inceput sa se contureze doar dupa ce in joc a intrat Apple. In 1984 compania Apple a lansat calculatorul personal Macintosh 128K. Costa vreo 2.500 de dolari si avea o memorie de 128 de kiloocteti (kilobytes) cam cit ocupa o fotografie extrem de modesta din zilele astea. Plus mouse-ul Lisa.

Prezentarea de acum 45 de ani are cam o ora si jumatate. O chestie istorica in adevaratul sens al cuvintului. Daca va intereseaza subiectul si tehnica de atunci vedeti aici (click) toata prezentarea lui Douglas Engelbart. Segmentata pe subiecte, deci nu pierdeti foarte multa vreme daca va uitati doar la ce va intereseaza. Mouse-ul, de exemplu, e in segmentul 12.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s