Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Sa nu ziceti ca n-ati stiut


1 cuvinte

Zice ziarul Partidului Comunist din China (varianta in engleza) ca viitoarea editie a dictionarului Oxford al limbii engleze va contine doua cuvinte noi provenind din chineza. In total ar fi peste 100 de astfel de cuvinte, unele dintre ele cunoscute si folosite si in romana. De genul Feng Shui sau Tofu. Astea doua cuvinte care a caror utilizare ar urma sa fie recunoscuta oficial sunt tuhao si dama.

Ar fi bine ca si in Romania sa se acorde mai multa importanta unor cuvinte preluate din chineza pentru ca trebuie intelese in lumea asta globala. Nu cred ca mai are rost sa amintesc halul in care a fost pronuntat recent numele Li Keqiang sau timpeniile rostite fara sa clipeasca de persoane de la care ai avea vagi pretentii. Daca se intimpla sa nu fi observat fenomenul aveti citeva amanunte in link-ul asta.

Citeva explicatii legate de cuvintele chinezesti a caror semnificatie si pronuntie n-ar strica sa o stiti aveti in pozele din postarea asta. Inclusiv in cea de sus.

La astea din poze ar mai prinde bine sa stiti de ganbu (cadru, in sensul de functionar dar parca are si o vaga conotatie politica) si guanxi (relatii, pile). Evident ca ar trebui sa stiti si de yuan (RMB, moneda Chinei) si chiar de jiao (a 10-a parte dintr-un yuan).

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s