Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Laser frate


us armyArmata americana si compania Boeing au testat pentru prima oara un laser montat pe un vehicul pentru a intercepta si distruge obuze de mortier in zbor.

Timp de sase saptamini, laserul montat pe o turelã amplasata pe un camion a efectuat interceptari de obuze si de mici drone pe poligonul de tir din White Sands, New Mexico. Dispozitivul mobil de laser cu inalta energie (HEL MD) ar putea deveni operational din 2022 in cazul in care armata SUA decide sa se doteze cu el.

Obiectivul laserului mobil ar fi sa protejeze baze avansate si unitati impotriva tirurilor cu obuze si rachete. Acest tip de atacuri impotriva bazelor americane s-a dovedit frecvent in Irak si Afganistan. In acest stadiu, laserul utilizat nu avea decit o putere de 10 kW, a explicat Terry Bauer, responsabilul militar al programului, dar viitoarele teste vor utiliza lasere de 50 de kW si de 100 kW.

“Un laser de 100 de kW poate distruge tinta de 10 ori mai rapid decit laserul de 10 kW, utilizat in teste doar pentru a demonstra conceptul”, a explicat responsabilul militar.

Cele circa 90 de obuze distruse la White Sands erau proiectile de 60 de mm, cu o raza de lovire intre 2 si 3 kilometri. “Sistemul este capabil sa detecteze rapid cu radarul aceste mici tinte si sa dirijeze o raza laser de grosimea unei monede pentru a distruge tinta, iar apoi sa treaca la urmatoarea tinta”, a detaliat responsabilul programului din partea companiei Boeing.

Obuzele au o traiectorie curba si sunt relativ lente. Acest tip de laser ar putea fi insa utilizat impotriva rachetelor de croaziera, spera conducerea armatei americane.

Armata SUA incearca de mai multi ani diferite programe cu aplicatii militare ale unor lasere. Marina intentioneaza sa-si echipeze in 2014 una din navele convertite in “bazã plutitoare” (USS Ponce) cu un laser capabil sa distruga mici ambarcatiuni si drone de supraveghere.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s