Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Taxiuri particulare pingaresc Cuba


Soferii de taxi din Cuba, pina acum angajati la stat, au devenit “particulari” pentru a imbunatati serviciul si pentru a reduce numarul de functionari.

“Decizia de trecere la aceasta forma de gestionare a transportului cu taxi, experimentata din 2010 de o companie de taxiuri din Havana, are scopul de a rezolva o serie de dificultati intimpinate in exercitarea acestei activitati economice. “Sistemul de stat nu a fost in masura sa rezolve problemele ivite in exercitarea acestei profesii situatie care s-a repercutat prin scaderea calitatii serviciilor”, scrie ziarul Granma.

Printre alte probleme sunt mentionate “neregulile in serviciu, insusirea veniturilor de catre soferi, personalul este supradimensionat si se lucreaza cu un parc auto invechit”, adauga ziarul oficial al Partidului Comunist Cubanez. Noul sistem prevede ca angajatii companiilor publice sa se organizate in cooperative, o formula preferata de presedintele Raul Castro in cadrul numeroaselor reforme economice promovate in ultimii ani pentru modernizarea modelului cubanez.

Potrivit Granma, rezultatele pozitive obtinute prin experimentele efectuate la Havana si din 2011 in statiunea balneara Varadero – 140 de km est de capitala – masura va fi extinsa pe parcursul anului la toate companiile de taxi ce factureaza serviciile lor in valuta.

Potrivit unui responsabil din Ministerul Transporturilor, 20 de cooperative de taximetrie ar trebui sa se infiinteze in Cuba. Acestea vor include soferii proprietari ai vehiculelor sau altii care inchiriaza masina lor. Exista si alte companii in Cuba ce factureaza in peso cubanez, companii care vor ramine publice, dar si taxiuri private individuale.

Cele din urma sunt, de cele mai multe ori, vechi masini americane din anii ’50 si ’60, apreciate de turisti.

La initiativa presedintelui Raul Castro, sute de cooperative rezultate din fostele intreprinderi publice s-au dezvoltat in Cuba in ultimii ani, iar numãrul micilor intreprinzatori (“particularii”) a ajuns la aproape o jumatate de milion de persoane.

Statul are inca cinci milioane de angajati (considerati functionari publici) la o populatie de 11 milioane de locuitori.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s