Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Test cu racheta hipersonica


China a testat saptamina trecuta un aparat hipersonic, tehnologie destinata sa-i permita in viitor sa loveasca rapid tinte îndepartate, informeaza AFP.

UPDATE 16.01/16H: The Ministry of National Defense issued a statement dismissing media reports that China’s recent ultrahigh-speed missile test flight was aimed at the missile defenses of the United States.

Cu acest test, China devine a doua tara dupa SUA care realizeaza zboruri experimentale cu aceste avioane concepute sa zboare cu mare viteza prin zonele inalte ale atmosferei terestre pentru a atinge tinte in oricare loc al planetei. “Suntem la curent cu acest test al vehiculului hipersonic, dar nu comentam”, a confirmat miercuri pentru AFP un purtator de cuvant al Pentagonului.

Testarea acestei arme experimentale denumita WU-14 s-a desfasurat pe 9 ianuarie. Aparatul pare sa fi zburat cu Mach 10, viteza de 10 ori mai mare decit cea a sunetului.

Radio China International l-a citat pe purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii de la Beijing, care a explicat ca “cercetarile stiintifice si experimentele facute in China sunt normale si nu vizeaza nici o tara si nici o tinta”. El nu a confirmat insa efectuare testului cu purtatoarea hipersonica.

In raportul catre Congres, realizat in 2013, Pentagonul nu mentiona cercetarile chineze in materie de zbor hipersonic decit pentru a afirma ca Academia de Stiinte chineza a pus la punct un “tunel de vint hipersonic foarte mare, capabil sa reproduca conditiile unui zbor de la Mach 5 la Mach 9”.

Armata SUA a cheltuit anul trecut 200 de milioane de dolari pentru zboruri de test hipersonice, in numar crescut in ultimii ani. In cadrul proiectului sau de “lovire globala rapida”, Pentagonul testeaza HTV-2 (cel din imagine), avion conceput sa zboare cu Mach 22 , aproximativ 27.000 de km/h.

Armata americana a dezvoltat mai multe alte aparate, intre care X-51, capabil sa zboare cu Mach 6 (7.300 de km/h), si o bomba zburãtoare botezata “Arma hipersonica avansata”.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s