Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Festivalul primaverii (noul an): Xin Nian Kuai Le!


“Anul nou chinezesc” a inceput anul asta (2014) in 31 ianuarie. Nu va bat la cap cu zodiile cu toate ca cel mai interesat public de CHINA e acelasi cu cei ineteresati de zodii. E cam stupid sa nu satisfaci cerinta unui public potential mare. Nu e insa prima prostie pe care o fac si cred ca nici ultima.

Fara sa aiba componenta religioasa, “anul nou chinezesc” seamana mai mult cu Pastile din Romania. Adica nu are data fixa si dureaza mai multe zile. Vreo 15 zile cred si de asta se si numeste “Festivalul primaverii”. Adica nu e smecherie legata de minut, ora, zi “ura, am intrat in noul an! Tzoc, tzoc… Hai sa traiesti, La multi ani!”. Cred ca cea mai folosita urare de anul nou chinezesc e “Xin Nian Kuai Le!”

Sa nu uit: anul asta nou de a inceput pe 31 ianuarie nu e sarbatorit doar in China ci si in Singapore, Tailanda, Indonezia, Malaezia sau Filipine.

Oricum, in ultima seara a fiecarui an are loc un foarte mare spectacol de gala la televiziunea de stat de la Beijing. E televiziune de stat, nu televiziune publica. La astfel de spectacole a devenit celebra in anii ’80 sotia presedintelui Xi Jinping.

Zic chinezii ca ar fi gala TV cu cea mai mare audienta din lume, cu vreo 700 de milioane de telespectatori.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s