Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ratele la banca injumatatite si creditul fiscal de 200 de lei


Nu stiu ce ati inteles din povestea lui Victor Ponta si a lui Liviu Voinea legata de credite, salariu mediu net pe economie, rate, credit fiscal, salariati, pensionari.

Din cite imi dau seama se pare ca s-a inteles ca cei care nu au restante + 90 si au venit < 1610 lei o sa plateasca doar jumatate din rata timp de 2 ani (rata redusa insa cu cel mult 500 de lei) si apoi statul le va da bani ca sa-si poata plati mai usor creditul. Aparent cam asa ar fi. Eu insa am citit cu atentie declaratia de presa si am priceput cu totul altceva. Poate gresesc, probabil nu.

Dar n-am ce sa comentez pentru ca Ponta: “se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie ca e vorba de salariati, fie ca e vorba de pensionari. Conditia este ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net – 1.610 lei, 16 milioane de lei vechi – si sa nu aibă restante mai vechi de 90 de zile. Este o masura care, evident, e optionala, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori..[..] Deci, este o masura care sprijina 907 mii de romani, persoane fizice, salariati sau pensionari, cu venitul de pina la 1.610 lei lunar. Este vorba despre injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 de RON pe luna.

Statul NU da bani bancilor ci ajuta putin clientul cu credit. NU platindu-i jumatate din rata ci acoperind DIFERENTA DE DOBINDA.

Ponta: “Daca ai un credit la banca, daca ai venituri sub 1.600 de lei, sub 16 milioane vechi, chiar daca e vorba de pensie sau salariu, daca nu ai restante mai vechi de 90 de zile vei plati doar jumatate din rata, pe o perioada de doi ani..[..] Dupa acesti doi ani, diferenta de dobinda, pe care altfel banca ar impune-o debitorului privat, aceea statul o suporta din reducerea impozitului pe venit.

Statul nu contribuie cu vreun ban ci renunta la o parte din impozitul pe venit pe care l-ar fi incasat.

Voinea: ” Guvernul vine si creeaza cadrul in care sa se desfasoare aceasta intelegere intre client si banca si ofera si o facilitate suplimentara clientului si anume: clientul poate opta pentru a-si reduce pina la jumatate rata, ce plateste el in fiecare luna, timp de doi ani si statul ii da, peste doi ani, credit fiscal de 200 de lei, am stabilit – aceasta este propunerea – 200 de lei pe luna timp, de asemenea, pina la doi ani”.

In cazul in care TOTI cei peste 900 de mii de clienti ar fi acceptati la restructurarea creditului suma care ar ramine in buzunarul clientilor ar fi de vreo 4 miliarde de lei, vreo 900 de milioane de euro

Voinea: “Daca toti ar opta pentru aceasta facilitate […] si banca nu are de ce sa nu fie de acord […] ar fi 4 miliarde de lei in economia Romaniei timp de doi ani, adica o crestere suplimentara a Produsului Intern Brut cu 1% din PIB pe doi ani de zile.

Lumea poate sa ramina cu banii in buzunar, pe care sa-i cheltuie pe necesitatile de consum si peste doi ani, cind va trebui sa plateasca si aceasta rata care acum este aminata, statul ii da un credit fiscal, care il va ajuta sa plateasca aceasta rata. Ce-l costa pe stat acum, astazi? Nimic. Ce-l costa miine? Nimic. Ce-l costa peste doi ani? Pină la 0,1% din PIB, care insa se recupereaza in avans in acesti doi ani, din TVA si din cresterea economica”.

ATENTIE: Deducerea fiscala este de 200 de lei DOAR daca platiti un impozit pe venit de peste 200 de lei. Pensionarii, de exemplu, nu se pot incadra pentru ca platesc impozit numai pentru ce depaseste 1.000 de lei. Adica cel mult 97 de lei (16 procente din 1610-1000 de lei) pentru ca altfel nu se incadreaza la limita de venit.

Voinea: “Daca aveti impozit pe venit, sa spunem, 300 de lei, in urmatorii doi ani, dupa ce apelati la aceasta facilitate, nu veti mai plati 300 de lei impozit pe venit, veti plati doar 100 de lei.

De exemplu, cine are salariu minim in prezent, plateşte impozit pe venit 67 de lei. Deci nu primeste… Facilitatea este de 67 de lei. Deci, corespunzător, nu poate sa primeasca credit fiscal mai mare decit valoarea pe care o plateste in prezent […] Nu poate primi mai multi bani decit plateste in prezent impozit pe venit. Da? Deci i se face aceasta facilitate. Din impozitul pe venit, pe care il plateste, i se reduce pina la 200 de lei pe luna, timp de doi ani, in primii doi ani dupa ce si-a redus rata”.

Bancile nu sunt obligate sa accepte restructurarea creditului. Ca si pina acum o fac doar daca le convine

Voinea: “Este o masura optionala si pentru… Este un contract intre doua parti, dar statul creeaza un cadru pentru acest contract. In ce consta cadrul? Ii spune: daca vreti sa faceti aceasta facilitate pentru client, asta e dobinda care este in vigoare in prezent, nu se poate modifica, trebuie sa extinzi maturitatea cu doi ani, trebuie sa esalonezi ratele ulterior si eu ii dau debitorului un credit fiscal. Nu este afectat impozitul pe profit catre stat, pentru ca acesta se raporteaza la dobinda, nu la principal”.

In urmatoarea fraza e cheia intregii idei. Parerea mea e ca bancilor s-ar putea sa le convina sa restrctureze astfel de credite. Pentru ca ar insemna aminarea platii principalului (la care se plateste dobinda) si prelungirea perioadei in care incaseaza dobinda pe banii respectivi. Statului ii convine pentru ca impoziteaza profitul bancii, profit care vine din dobinda nu din principal.

Voinea: “Ceea ce scade este la jumatate, pina la jumatate este practic serviciul datoriei, incluzind principalul si rata. Noi favorizam reducerea principalului in aceasta perioada pentru ca impozitul, de exemplu, impozitul pe profit, dobinda este sursa de profit a bancii, nu principalul, ca urmare, reducerea dobinzi ar afecta incasarile din impozitul pe profit”.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s