Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Alegeri in COREEA DE NORD


KJU-votes

Nu-l intrebati pe Adelin Petrisor pentru ca probabil nu stie. Nici eu nu stiam pina zilele trecute insa povestea se adevereste. Duminica, 9 martie, in Coreea de Nord (DPRK) au loc alegeri pentru Adunarea Suprema a Poporului. Un fel de “parlament” asemanator cu ceea ce era in Romania dinainte de 1990 Marea Adunare Nationala.

Prima chestie interesanta e ca printre candidati e si liderul Kim Jong-un. Acesta candideaza in circumscriptia din zona muntelui Paekdu, un munte din apropierea granitei cu China si care e considerat “sacru” (sfint ar fi mai greu de descris avind in vedere ca vorbim de Coreea de Nord) pentru ca istoria oficiala sustine ca acolo s-ar fi nascut Kim Jong-il, tatal lui Kim Jong-un.

mount paektu

Insa chestiile care m-au dat pe spate abia urmeaza. Incredibil (dar adevarat) Partidul Muncitorilor ocupa doar 606 din cele 687 locuri ale Adunarii Supreme (adica 87,5%)

. “Independentii” ocupa 3 locuri in actuala Adunarea Suprema a Poporului aleasa in 2009. Alegerile, poate ma repet dar vreu sa fiu sigur ca pricepeti, se organizeaza la 5 ani in Coreea de Nord.

Partidul Social Democrat Corean are 50 de locuri ( 7.4%), Partidul Chondoist Chongu 22 (3.2% “partidul” are izvorul intr-o religie, Ch’ŏndogyo, daca va intereseaza gasiti amanunte aici), Asociatia coreenilor din Japonia are 6 locuri (e prea mult de explicat si la asta dar gasiti un punct de plecare aici) si trei sunt independenti, daca ma intelegeti.

Sa nu uitam totusi ca alegerile au loc in Coreea de Nord. Asa ca sunt mai altfel decit va asteptati.

In fiecare circumscriptie exista cite un singur candidat. Adica pe buletinul de vot apare un singur nume. Deci ori esti de acord cu candidatul, ori (daca te-ai saturat de unanimitati si vrei sa traiesti periculos) il poti respinge. In stil corean, evident.

Votul este secret, in principiu, insa daca nu esti de acord cu candidatul de pe buletinul de vot trebuie sa mergi intr-o cabina separats (nu in cele in care voteaza cei care sunt de acord cu candidatul) si sa-i tai numele. Interesant, sa zic asa…

Alegerile sunt si un prilej de ai verifica faptic pe nord coreeni ca sunt acolo unde se presupune ca ar trebui sa fie, adica unde au domiciliul. Practic toti cei cu drept de vot sunt indemnati sa mearga la vot de “inminban”, un fel de seful strazii sau al blocului sau al zonei.

Daca numele tau nu apare pe lista inseamna ca ai o mica problema si se declanseaza o ancheta.

Daca numele tau apare pe lista si nu te prezinti la vot inseamna ca ai disparut (ori peste granita, ori de pe lumea asta) asa ca se face ancheta. Se pare ca e mai bine sa te prezinti la vot cum probabil o vor face duminica nord coreenii. Cred ca nu este surprinzator faptul ca la alegerile din 2009 prezenta la vot a fost de 99,98%. Toti candidatii au obtinut 100% din voturile exprimate.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s