Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Obama in China si Xi prin Olanda


Peng LiyuanMichelle Obama va vizita saptamina aceasta in China, in scop turistic, dar vizita este privita si ca o incercare de a reduce rezervele relatiile dintre Beijing si Washington.

Michelle Obama insotita de fiicele Sasha si Malia precum si de mama ei vor vizita Marele Zid, o rezervatie de ursi panda si soldatii armatei de teracitan din Xi’an. Casa Alba a avut grija sa precizeze ca Michelle Obama nu va evoca dispute care umbresc relatiile intre Beijing si Washington si ca intentioneaza sa se exprime asupra unor subiecte mai putin fierbinti.

“Fetele” se plimba si se distreaza prin China (daca nu o stiti pe prim doamna a Chinei, Peng Liyuan, aflati cite ceva de aici) in timp ce “baietii” (Barack si Xi) se vad in Olanda. Unde altundeva, nu?

“Este important sa aplanam neincrederea si aceasta este oportunitatea pe care o ofera vizita primei doamne”, a subliniat Ben Rhodes, consilier in probleme de securitate nationala al lui Barack Obama.

Deplasarea ii va permite doamnei Obama sa se adreseze “opiniei publice chineze, a carei dispozitie poate varia in functie de tensiunile cotidiene, cam cum este cazul si al opiniei publice americane despre China”, a adaugat el.

Imaginea SUA in China este mai putin buna decit cind Barack Obama si-a preluat functia in ianuarie 2009. Potrivit unui sondaj efectuat de centrul Pew anul trecut, 40 % dintre chinezi declara ca au o opinie favorabila despre SUA, cifra mult mai redusa decit a celor relevate in Europa sau in Africa.

Cele doua puteri economice mondiale au pozitii divergente in o serie de dosare care vizeaza de la spionajul informatic pe care l-ar organiza Beijingul pina la instaurarea unilaterala de catre China a unei “zone de identificare a apararii aeriene” in Marea Chinei Orientale. In timp ce sotia sa va fi in R. P. Chineza, Barack Obama se va intilni cu omologul sau chinez Xi Jinping cu ocazia summit-ului consacrat securitatii nucleare in Olanda.



Leave a comment