Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

25 de ani de la Piata Tiananmen


Pentru ca e o comemorare rotunda a ceea ce s-a intimplat in China acum un sfert de secol au mai aparut informatii anul acesta si prin Romania. Din cite am observat mai ales povestea fotografului celebrei poze cu omul urcat pe tanc a avut succes. Nu mai stiu unde (cred ca BBC sau Reuters) am gasit o scurta trecere in istorie a evenimentelor. Chiar e scurta si nu se cunoaste decit de foarte, foarte putini asa ca merita pusa aici.

In primavara anului 1989 peste un milion de tineri, studenti si muncitori, au ocupat Piata Tainanmen din Beijing

cerind conducerii Chinei sa reformeze tara.

Protestatarii au iesit in piata pentru ca erau ingrijorati de directia pe care o va lua China dupa ce in aprilie murise unul dintre liderii aripii reformiste care se formase in Partidul Comunist Chinez, Hu Yaobang.

tiananmen 2

Pe data de 19 mai 1989, secretarul general al Partidului Comunist, Zhao Ziyang, a discutat cu protestatarii din Piata Tiananmen si a incercat sa-i convinga sa renunte la protest si sa elibereze spatiul public. Nu a reusit sa-i convinga si a fost ultima sa aparitie in public.

Pe data de 20 mai a fost impusa legea martiala insa ordinele primite de soldatii aflati in dispozitiv de asteptare au fost sa nu traga in civili.

tiananmen 1

Pe 2 iunie, conducerea PCC a anuntat ca a ordonat armatei sa zdrobeasca revolta “contarrevolutionarilor”. In noaptea de 3 spre 4 iunie, mii de soldati au atacat multimea de protestatari din Piata Tiananmen. Au fost multi morti din rindul protestatarilor, citeva sute se pare, insa nu exista nici o confirmare oficiala in acest sens. Estimarea a fost facuta pe baza declaratiilor martorilor si a celor din spitale.

Dupa interventia brutala a armatei din timpul noptii, pe data de 5 iunie a fost filmat un barbat care a oprit o coloana de tancuri pe Calea Chang’an din Beijing. Este binecunoscutul tank man, despre care puteti citi cite ceva aici.

Imaginile cu tank man sunt cunostcute in intreaga lume insa nu si in China. La citeva zile, pe 9 iunie, liderul de facto al Chinei (pentru ca nu era nici presedinte si nici premier) Deng Xiaoping a feliciat Armata Poporului pentru zdrobirea fortelor contrarevolutionare. Tank man nu a mai fost vazut niciodata in ciuda eforturilor depuse de presa pentru gasirea lui. A disparut pur si simplu.

Is this the end?Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s