Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Rubla e 500 de lei, nu 5 bani Moise G.


Sper sa nu interpreteze cineva ca il critic aici pe Moise Guran. E unul dintre foarte putini oameni care mai lucreaza prin presa si care pune intrebari. Fara sa-i tremure genunchii indiferent cine e in fata lui. Si care poate discuta in contradictoriu fara sa tipe ci folosind argumente.

Tocmai de asta (pentru ca am argument) imi permit sa-i atrag atentia ca a gresit. Bine, nu e o greseala grava, care sa vicieze o poveste doar ca trendul pe care il sugereaza in stirea cu cursul rubla-leu nu e bun. Ca sa explice clar pentru mintea romanului cit de grava e situatia din Rusia a sapat si a prezentat evolutia cursului monedei rusesti in lei mioritici. Pe la minutul 28 al inregistrarii vedeti graficul la care ma refer.

Daca in 1989 o rubla era cotata la 14 lei, zilele astea rubla a ajuns la 5 BANI. Foarte corect, doar ca intre timp leul si-a mutat virgula cu patru cifre in fata.

Pe romaneste, de la o rubla=14 lei (ROL) in 1989 acum avem rubla=500 de lei (ROL). Nu prea e in avantajul Romaniei comparatia. Bine, e adevarat ca azi rubla=0,5 lei (RON) insa astea sunt pere nu mere.


6 Comments on “Rubla e 500 de lei, nu 5 bani Moise G.”

 1. vezi ca te bagi în seamă fără să ai habar!
  „the Russian ruble before the 1998 redenomination (1 RUB = 1000 RUR)”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_ruble

  • @maimultovidiu
   Vezi ca esti mai mult decit mai mult ovidiu insa din cauza asta esti orbit de prea multa-ti importanta. Sau cel putin neatent. Merele se compara cu mere, nuj cu pere. Adica rublele vechi cu lei vechi. Pentru ca nici rubla de 14 lei din 1989 nu era rubla denominata.

   In rest toate bune.

 2. Roxana Iliescu says:

  Rubla a primit si ea o denominare…e drept nu de 10.000 ci de 1.000
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Rubl%C4%83_rus%C4%83

  • @Roxana Iliescu, @bla bla

   Da, n-am luat in calcul denominarea rublei. Insa in cazul meu “trendul” se pastreaza spre deosebire de povestea de la TVR. Adica o rubla veche (nedenominata) e 500 de lei vechi (nedenominati). Puteti face calculele cu denominari cu tot.

 3. Radu says:

  Ai o oaresce dreptate in ceea ce spui doar ca nu iei in considerare inflatia dintre cele doua perioade. La o care adica, 14 ROL de atunci sunt de ne comparat cu 14 ROL de acum fara sa tii cont de inflatie.

 4. bla bla says:

  Wikipedia:
  Pe 1 ianuarie 1998, a fost efectuată o redominare, la o rată de 1 rublă nouă=1.000 ruble vechi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s