Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Daca e marti se iese in spatiu


Tiangong 1 In cazul in care nu se intimpla vreo chestie nefericita, China va lansa marti, 11 iunie, o noua racheta Shenzhou 10 in spatiu. Misiunea va dura 15 zile si la ea participa 3 persoane (o femeie si doi barbati). Taikonauti in cazul asta. Daca nu intelegeti termenul sau de ce sunt taikonauti aflati ca Rusia (fosta URSS) foloseste termenul de “cosmonaut” pentru o persoana care iese in spatiu, SUA si cele mai multe tari occidentale zic ca ar fi “astronaut”.

URSS (si asa a ramas si in Rusia) foloseste cosmonaut pentru ca ei au trimis primul om in spatiul cosmic si trebuiau sa-i zica cumva. Din motive ideologice, SUA a decis sa se diferentieze si i-a zis astronaut. In sensul de om care iese intre astre.

China e singura tara (in afara de cele doua) care a trimis oameni in spatiu prin eforturi proprii si s-a gindit sa nu se alinieze la nici una dintre cele doua curente. Asa ca si-a inventat propriul cuvint pentru oamenii care ies in spatiu: taikonaut.

Dupa ce va ajunge pe orbita, misiunea spatiala ar trebui sa se cupleze cu laboratorul spatial Tiangong 1, un modul folosit pentru exercitii de andocare in vederea pregatirii viitoarei statii spatiale pe care Beijingul intentioneaza sa o realizeze.

Pe parcursul celor 15 zile de misiune, cei 3 taikonauti vor realiza mai multe experiemnte si teste. In 2011, in noiembrie, a avut loc prima andocare reusita la Tiangong 1 a misiunii Shenzhou 8. Anul trecut a fost trimisa prima chinezoaica in spatiu.

De data asta o chestie interesanta (si in premiera) e faptul ca taikonautii vor tine un curs pentru studenti in direct din spatiu. Destul de impresionant tinind cont de faptul ca e abia a 5-a misiune spatiala cu oameni realizata de Beijing din 2003 incoace.


One Comment on “Daca e marti se iese in spatiu”

  1. teo says:

    Wiki zice ca denumirea vine de la 太空 taikong – spatiu cosmic.


Leave a comment